Obnova nakon vremena mržnje

Započela je obnova važnih spomenika kulture u Maliju i Iraku.

Fondacija Aliph, međunarodna inicijativa koju su prije dvije godine pokrenule Francuska i Ujedinjeni Arapski Emirati s ciljem zaštite kulturnog naslijeđa u ratnim zonama, započela je prve projekte obnove u Maliju i Iraku.

Aliph će osigurati dugoročnu pomoć za ambiciozan projekat očuvanja jednog od najvećih iračkih muzeja – muzeja u Mosulu. Pripadnici ISIL-a su 2014. i 2015. godine spalili i uništili brojne knjige i dio eksponata iz ovog muzeja, međutim najvrjedniji artefakti, njih više od hiljadu, igrom slučaja su sačuvani – premješteni su nakon Golfskog rata u Bagdadski muzej kako bi bili na sigurnom do završetka renoviranja Mosulskog muzeja.

Bit će potrebno gotovo pola miliona američkih dolara kako bi se zgrada muzeja dovela u zadovoljavajuće stanje i osigurala sigurnost muzejske zbirke te izradila studija restauracije u čemu sudjeluju i stručnjaci Smithsoniana i Louvrea. Procjenjuje se da je za obnovu muzeja i eksponata potrebno između 6 i 10 miliona dolara.

Muzej u Mosulu

U blizini Mosula se obnavlja i manastir Mar Behnam, najstariji kršćanski objekat Iraka iz 4. stoljeća. Snage ISIL-a djelimično su uništile ovaj spomenik kojeg je činilo više od 20 prostorija sa asirskom crkvom, bibliotekom i grobnicom mučenika Mar Behnama. Četvrt miliona dolara bit će uloženo u obnovu i izgradnju dijela manastirske zgrade i grobnice.

Mar Behnam

Aliph će u Maliju finansirati obnovu Askijeve grobnice iz 15. stoljeća, posljednjeg počivališta vladara Askija Muhameda Prvog u mjestu Gao. Usljed sukoba militanata u periodu 2012-2013. džamija i grobnica su bile na rubu urušavanja kada je spomenik uvršten na UNESCO-ovu listu ugroženih kulturnih spomenika a aktuelni radovi osigurat će stabilnost konstrukcije grobnice.

Askijeva grobnica

U toku je i javni poziv Fondacije Aliph za detektiranje objekata kojima je potrebna hitna pomoć kako bi se spriječilo njihovo uništenje ili propadanje. Fokus je na spomenicima Iraka, Malija, Afganistana, Libije, uskoro i Sirije, a Fondacija je od država koje podupiru njen rad i privatnih donatora prikupila više od 60 miliona dolara. Države donatorice su (u milionima dolara): Francuska 30, Saudijska Arabija 10, Emirati 7.5, Kuvajt 5, Luksemburg 2.2, Maroko 1.5, Kina 1.