Redizajn američke zastave

Procjenjuje se da je više od 3.000 prijedloga pristiglo u Ured predsjednika SAD-a.

Danas je 58 godina kako su Sjedinjene Američke Države posljednji put mijenjale izgled nacionalne zastave, kada su dodane 49. i 50. zvijezda za Aljasku i Havaje. U periodu od 1777. do te 1960. godine bilo je ukupno 27 izmjena u izgledu zastave, a njih 25 ticalo se broja zvijezda. Prva zastava nazvana Stars and Stripes imala je 13 pruga, 7 crvenih i 6 bijelih, a na plavom polju bilo je 13 zvijezda koje su formirale prsten a simbolizirale su 13 kolonija koje su 1776. proglasile nezavisnost od Velike Britanije. 

Eisenhowerova administracija bila je praktična a krajem pedesetih godina prošlog stoljeća na hiljade Amerikanaca slalo je Uredu predsjednika svoje prijedloge za novi izgled nacionalnog ponosa. Procjenjuje se da je pristiglo više od 3.000 prijedloga. Neki su predstavljali prilagodbu aktuelne zastave, neki su nudili nove simbole poput prijedloga Harolda Browna iz Los Angelesa koji je zvijezde zamijenio simbolom Ujedinjenih nacija. Posebno zanimljiv je veliki odziv djece iz osnovnih škola koji su svoje ideje izražavali flomasterima, voštanim bojama, temperama i vodenim bojicama. Neki su prijedlozi sadržali slogane poput “From the state that is large, to the one that is small, all fifty offer peace and goodwill to one and all” ili latinskog “Sine Metu” (bez straha).

Većina prijedloga prvi put je prezentirana javnosti prije dvije godine kada je izdavačka kuća Atelier Éditions objavila veliki format knjige nazvane Old Glory. Ovi stari prijedlozi zastava koje su napravili učenici i angažirani građani u vremenu kada se američka demokratija reafirmirala nakon Drugog svjetskog rata, u 2018. izgledaju poprilično naivni, ali su važan podsjetnik na značaj građanskog sudjelovanja u demokratskim procesima.

Pravila korištenja američke zastave zabranjuju njenu upotrebu u bilo kakve reklamne svrhe; zastava se ne smije niti štampati na jastucima, maramicama, salvetama, kutijama i ostalim predmetima za jednokratnu upotrebu. Također je zabranjeno zastavu koristiti kao odjevne predmete, posteljinu, tepihe ili zavjese. 

Američko-nigerijski umjetnik Ekene Ijeoma iznio je svoja razmišljanja o američkoj zastavi i načinima na koja ona (ne)reflektira stanje u državi za Architect’s Newspaper i zaključio da je vrijeme da se ponovo razmotre neka od pravila korištenja zastave kako bi na nivou nacije važne teme poput policijske brutalnosti postale važnije i vidljivije ili bi, nadalje, trebalo ponovo promišljati i ponovo dizajnirati američke simbole poput zastave.