Imširević: 400 riječi o sukobima

Nedjeljni komentar

Od 22. do 28. novembra u Aleksincu će biti održan VII Festival prvoizvedenih predstava. Među najavljenim projektima bio je i onaj iz Beogradskog dramskog pozorišta – „Utopljena duša“, u režiji Bobana Skerlića, a rađen po tekstu Aleksandra Jugovića. Dva dana pred početak festivala organizator je odlučio skinuti predstavu zbog „eventualnog sukoba interesa“, jer je otac glumca Sergeja Trifunovića, umjetnički direktor festivala.

O zakonima i pravu ne znam puno, pa pomoć potražih na Wikipediji.

„Sukob interesa je naziv za situacije u kojima pojedinac koji obavlja određenu javnu funkciju ili djelatnost dolazi u priliku da svojom odlukom ili drugim djelovanjem pogoduje sebi ili sebi bliskim osobama, društvenim skupinama i organizacijama, a nauštrb interesa javnosti ili osoba koje su mu dale povjerenje…“

Dakle, izjednačen je glumčev otac sa svim onim političkim Tatama koji decenijama, bez ikakvih problema, „svojim odlukama“ – pogoduju sebi?! Odlučili smo u pozorištu popravljati ono što, u „stvarnosti“, nismo u stanju i ne želimo dirnuti godinama; polupismeni političari na funkcije postavljaju svoje nepismene rođake, nagrađuju žene i braću, daju im honorare o kojima glumci mogu samo sanjati. Daju im moć o kojoj glumačke tate – ne sanjaju.

Vlast nam dodaje nevidljivi bič da se kaznimo. Slobodan Ćustić, upravnik Beogradskog dramskog pozorišta, podržao je odluku organizatora. Još jedna utopljena duša?!

Izetbegovići i Vučići, oni što igraju, glume i „osvajaju nagrade“ zahvaljujući svojim Očevima, ne smetaju, ali bi da se razračunamo sa umjetnicima. Dug je spisak „interesdžija“: Charlie Chaplin, Woody Allen, Ingmar Bergman, Roger Vadim, Klaus Kinski, Stanley Kubrick…

Poltrone ne plaši ni činjenica da je javnost, ona iz definicije o sukobu interesa, pokazala želju da gleda predstavu u kojoj igra Sergej Trifunović. U znak protesta, nakon sramne odluke organizatora, vratili su kupljene ulaznice. Kao zamjena ponuđena im je predstava „Na tragu“, priča o „problemima sa kojima se susreću autori i stvaraoci pozorišne predstave.“ Zanimljivo!

„Utopljena duša“ je priča o zadnjem danu života Vladislava Petkovića Disa, pjesnika koji je istoimenom pjesmom predvidio svoju smrt. Za vrijeme I svjetskog rata, brod na kojem se nalazio, potopljen je kod Krfa.

Razvilo se crno vreme opadanja,
nabujao šljam i razvrat i poroci,
podigao se truli zadah propadanja,
umrli su svi heroji i proroci.
Razvilo se crno vreme opadanja.

Od pandura stvorili smo velikaše,
dostojanstvo podeliše idioti,
lopovi nam izrađuju bogataše,
mračne duše nazvaše se patrioti.
Od pandura stvorili smo velikaše

Braćo i drugovi, nismo mi u sukobu interesa. Sa vama, svi naši dani su – sukob civilizacija.