Rudar, udarnik, heroj, Alija

24. jula 1949. godine najpoznatiji bosanskohercegovački rudar svih vremena Alija Sirotanović ušao je u istoriju svjetskih statistika kada je zajedno sa svojih osam komorata oborio svjetski rekord u kopanju uglja.

Oni su za jedan radni dan, za osam sati rada iskopali 152 tone uglja odnosno 253 rudarskih kolica. Time je nadmašen dotadašnji svjetski rekord Rusa Alekseja Stahanova za čak 50 tona. Iako je ovaj rekord najpoznatijeg jugoslovenskog udarnika iz sela Orahova kod Breze srušila ekipa njegovog kolege Nikole Škobića samo nekoliko dana kasnije, a potom i drugi, Sirotanovićev uspjeh ostao je legendaran, a desio se u okviru takozvanog “novog načina rada” zasnovanog na natjecateljskom duhu zahvaljujući čemu se tih godina bilježi osjetan rast proizvodnje rudnika.

Čuvena je anegdota kako je Sirotanović od Tita tražio veću lopatu, ali je manje poznata činjenica kako je ovaj bosanski nadčovjek radio za pneumatskom bušilicom a legenda kaže da je nekad u isto vrijeme znao koristiti dvije. Na stranici rudnika Breza može se pročitati i izjava Alije Sirotanovića:

Dijete, ja tad nisam razmišljo ko vi sad, odoše leđa, nego da što više hunta natovarimo, a vidi me sad ko maksum sam, savio se, osušio. Zapiši da se ne kajem i pravi se rudar ne kaje, pravi rudar radi. Ljuti me i to, zapiši, postala vam moda, čim je bolji radnik unaprijede ga za neko drugo radno mjesto, pa nit više radnika, nit rukovodioca. Dobru radniku treba dati dobru plaću, poslat ga besplatno da se odmori, a mante se otih glupih unapređenja, nema od toga hajra”.

Proglašen je herojem socijalističkog rada, odlikovan Ordenom junaka socijalističkog rada, dobitnik je nagrade AVNOJ-a, a njegov lik našao se na novčanici od 20.000 dinara, puštenoj u opticaj 1987. godine. Često se misli da je Sirotanovićev lik na novčanici od 1.000 odnosno 10 dinara na kojoj je sa naočalama i velikim osmijehom na licu prikazan Arif Heralić. Alija Sirotanović je penzionisan 70-tih godina prošlog stoljeća, sa skromnom penzijom koju je zaradio kao rudar-brigadir. Umro je 1990. godine, u 76. godini.

Sirotanović i njegova ekipa radili su u jami 1 rudnika mrkog uglja Breza ispred kojeg je ovom udarniku i podignuta bista. Breza se i danas sjeća velike rudarske nesreće u jami Sretno u kojoj je u martu 1970. godine stradalo 50 rudara.

Danas ovaj rudnik, zajedno sa 15-ak ostalih u Bosni i Hercegovini, spada u privrednu granu sa prekomjernim brojem zaposlenih, eksploatacija uglja je skupa i neefikasna u poređenju sa svjetskim standardima, rudnici duguju ogroman novac za poreze i koncesije, a politika se ne želi uhvatiti u koštac i na efikasan način riješiti problem rudnika, kako to uspješno rade druge evropske zemlje.

Na fotografiji je heroj rada snimljen u svojoj Zastavi 750 koju je dobio na poklon od radnika Zavoda Crvena zastava.