Sramotna presuda aktivistima

“Od same presude i prekršajne odgovornosti aktivista Inicijative, mnogo je važnija javna osuda ratnih zločinaca i politike koju su sprovodili", navodi se u saopštenju Inicijative mladih za ljudska prava.

Prekršajni sud u Rumi osudio je aktiviste Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru, jer su na tribini na kojoj je govorio osuđeni ratni zločinac Veselin Šljivančanin razmotali transparent „Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama“ i izrazili protest koristeći pištaljke.

U presudi se navodi da je 8 aktivista i aktivistkinja Inicijative 17. januara prošle godine u Beški prekršilo zakon “nepristojnim i drskim ponašanjem” te su kažnjeni pojedinačnom novčanom kaznom od 50.000 dinara (cca 830 KM).

U saopštenju objavljenom na zvaničnoj stranici Inicijative, podsjeća se da su aktivisti nakon razmotavanja transparenta batinama izbačeni iz sale, da je dvoje aktivista povrijeđeno tom prilikom te da su se napadi nastavili i ispred zgrade. Tužilaštvo je, međutim, odbacilo krivičnu prijavu povrijeđenih aktivista, i odbilo pokrenuti postupak zbog nasilja nad aktivistima.

“Aktivisti i aktivistkinje će uložiti žalbu na ovu presudu, i nastavit će svoju borbu protiv ratnih zločinaca u javnom prostoru, njihove glorifikacije i političke promocije”, navodi se u saopštenju Inicijative mladih za ljudska prava.

Naglašava se kako Inicijativa ne pristaje na društvo u kojem se mirni protest protiv ratnog zločinca kvalifikuje remećenjem javnog reda i mira. “Protagonisti politike koja je vodila ratove i činila zločine i danas pokušavaju da oblikuju javno mnijenje u Srbiji i za to imaju podršku brojnih institucija u Srbiji, izvršne, zakonodavne i sudske vlasti.” U Inicijativi navode da su nakon incidenta u Beški, predstavnici vlasti stali u zaštitu Šljivančanina i osudili protest Inicijative. “Srpska napredna stranka nas je nazvala fašistima, a tadašnji premijer Vučić je decidno izjavio da smo prekršili Zakon o javnom redu i miru, što je Prekršajni sud sada samo potvrdio.”

Presuda je vrhunac cinizma, navodi se dalje. “Sramotno je da oni koji podsjećaju i stide se ratnih zločina budu osuđeni za vrijeđanje javnog morala građana, a ratni zločinci budu zaštićeni od sudova i političkih elita, učestvuju u predizbornim kampanjama, predaju na Vojnoj akademiji i sjede u rukovodstvima političkih stranaka.”

“Od same presude i prekršajne odgovornosti aktivista Inicijative, mnogo je važnija javna osuda ratnih zločinaca i politike koju su sprovodili, kao preduslov da sa politikom devedesetih konačno raskrstimo i počnemo da gradimo mir u regionu. Srbija ne može napredovati u svojim unutrašnjim demokratskim procesima, regionalnoj saradnji, niti evropskim integracijama dok se ne suoči sa ratnom politikom, zločinima koji su učinjeni u ime te politike i jednom zauvijek se odrekne nacionalizma, mržnje i netrpeljivosti koji su izazvali sve najteže tragedije posljednjih trideset godina.”

Inicijativa mladih za ljudska prava je regionalna mreža nevladinih organizacija koja djeluje od 2003. godine na području Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Kosova i Bosne i Hercegovine.