Virtuelno putovanje u nepoznati svijet Edvarda Muncha

Munchov muzej u Oslu napravio je online bazu podataka sa preko 7.600 Munchovih crteža dostupnu i besplatnu svima.

Krik norveškog slikara Edvarda Muncha jedno je od poznatijih umjetničkih djela u istoriji umjetnosti. Međutim, iako je Munch bio iznimno produktivan, Krik ostaje skoro pa jedino djelo po kojem je poznat. Kako bi promijenili ovakvu situaciju i Munchov opus učinili pristupačnim svima, Munchov muzej u Oslu napravio je online bazu podataka sa preko 7.600 Munchovih crteža dostupnu i besplatnu svima. Velika većina djela je iz arhiva muzeja, a samo manji dio iz privatnih zbirki.

“Cilj je da Munchovu umjetnost učinimo poznatom i lako dostupnom što je moguće većem broju ljudi. S obzirom da većina crteža nikada nije bila izlagana ili objavljivana na bilo koji način bilo je od posebne važnosti da otkrijemo ovu ‘skriveno blago’”, izjavio je Magne Bruteig, stariji kurator za grafike i crteže Munchovog muzeja.

Ovaj online katalog nije samo uvod u djelo Edvarda Muncha, već i prava riznica za sve ljubitelje umjetnosti, istraživače i profesionalce. Ova velika kolekcija sadrži brojne studije, skice, akvarele i druge vrste djela, uključujući varijacije opštepoznatog Krika, zatim Bolesno dijete – portret Munchove prerano preminule sestre Sophie, i druga djela.

Najstariji crteži datiraju od 1873. godine kada je umjetnik imao samo deset godina. Radi se o ilustracijama koje je nacrtao za svoju primjerak Grimmovih bajki. Dok su posljednji radovi iz 1943. godine, samo godinu prije smrti velikog slikara.

Ogromna kolekcija Muzeja sadrži, naravno, i veliki broj slika, ali i eseja i kritika o Munchovom djelu, tako da se zaista radi o velikoj riznici za sve one koje zanima ne samo Munchovo djelo već i umjetnost uopšte.