77 Million Paintings – završnih 7 dana

U narednim danima, publiku u Historijskom muzeju očekuju zanimljiva predavanja Matjaža Mančeka i Selvedina Avdića.

Sedam je dana do zatvaranja izložbe koja je obilježila ovo ljeto u Sarajevu. Brian Eno i 77 Million Paintings u Historijskom muzeju jedna su od rijetkih prigoda kada je domaća javnost imala priliku, u glavnom gradu, prisustvovati izložbi savremenih umjetnika.

Iz Historijskog muzeja zadovoljni su velikim brojem posjetilaca ove izložbe a ističu da je znatno veći od prosjeka broj domaćih posjetilaca koji je posjetio izložbu od 13. juna, kada je otvorena, do danas.

Izložba koja je postavljena zahvaljujući British Councilu, u saradnji sa Historijskim muzejom i agencijom Gramofon, u prethodnim je mjesecima inicirala i program Srijeda u muzeju u okviru kojeg su održana različita predavanja  o vizuelnoj memoriji Enisa Čišića ili o trendovima u novim medijima Aleksandra Brezara, između ostalih.

U narednim danima bit će biti održana dva završna predavanja. Danas (22. augusta), u Historijskom muzeju BiH, Matjaž Manček će govoriti o zaobilaznim strategijama na primjeru kina Šiška. 

Manček je vođa ovog ljubljanskog kulturnog centra koji je u prethodnih 9 godina postao važnom lokacijom muzičkih i drugih kulturnih događaja a predavanje će biti inspirirano “zaobilaznim strategijama” Briana Enoa, odnosno setom karata koji su sedamdesetih godina razvili Eno i Peter Schmidt kao metodu za stimuliranje kreativnih odluka i razbijanje rutine u muzičkoj produkciji. 

Matjaž Manček će govoriti o produkciji Kina Šiška, o kreativnosti u procesu koncertne i kulturne produkcije, važnosti dijagonalnog povezivanja na nivou lokalne kreativne scene i međunarodne profesionalne sfere, ali i odgovornosti kada je obrazovanje u pitanju – publike, s jedne strane, i onih koji donose odluke u kulturno-političkoj i široj društvenoj sceni, s druge.

Posljednjeg dana izložbe, naredne srijede, 29. augusta, bosanskohercegovački pisac Selvedin Advić govorit će o ljudima, knjigama i fabrikama. 

Oba jednosatna predavanja počinju u 17.00 a kao i do sada, na dan predavanja, od 17.00 do 20.00 sati ulaz u Muzej je besplatan.

Zlatar: Odjeci budućnosti
Deduš: Nedjeljni izlet
Rodić: Osuđenik
Dragojević: Prizor