Žene u Berlinu

Glavni grad Njemačke nakon New Yorka najvažniji je svjetski centar savremene umjetnosti.

Berlin sa svojih 160 muzeja i galerija važi za evropsku prijestolnicu savremene umjetnosti i nakon New Yorka je najvažniji svjetski centar kada je u pitanju savremena umjetnička produkcija. I koliko je god ugodno turistički boraviti u tom gradu, raditi i živjeti tamo, ako ste umjetnik, malo je manje ugodno. Posebno ako ste žena.

Tako je barem pokazala obimna studija koju je proveo Institut za strateški razvoj (IFSE) iz Berlina a koja je uključila više od 1.700 profesionalaca iz oblasti vizuelnih umjetnosti. IFSE je 2013. godine proveo istraživanje koje je pokazalo kako su umjetnice nedovoljno zastupljene u galerijskim prostorima Berlina a danas, pet godina kasnije, situacija se nije popravila. Muškarci i dalje imaju 22% više samostalnih izložbi nego žene a na ovogodišnjem Berlin Gallery Weekendu situacija je bila i drastičnija – 40%.

Nejednakost kada su zarade u pitanju otkriva pravu sliku: prosječna godišnja zarada od umjetničkog rada iznosi 9.600 EUR a polovina umjetnika zarađuje manje od 5.000 EUR godišnje, većinom se oslanjaju na druge izvore prihoda i u starijoj dobi se mnogi od njih suočavaju sa siromaštvom. Dok muškarci na berlinskoj umjetničkoj sceni imaju prosječna primanja od 11.600 EUR, žene godišnje zarađuju 8.300 EUR. Za 80% umjetnika, njihov umjetnički rad predstavlja finansijski gubitak.

Studija je pokazala i visok stepen seksualnog uznemiravanja, iako većinom neprijavljenog – 31% umjetnica i 9% umjetnika imalo je negativna iskustva u poslovnom okruženju a manje od 8% incidenata je prijavljeno policiji ili obznanjeno. Oko 95% slučajeva seksualnog nasilja izvršili su muškarci, dok su dvije trećine slučajeva bile povezane sa zloupotrebom moći i fizičkim nasiljem.

Iako je u pitanju glavni grad Njemačke i važna evropska turistička destinacija, važno je napomenuti da, prema podacima magazina Exberliner, 22% stanovnika Berlina živi ispod granice siromaštva; od njemačkih gradova situacija je gora samo u Bremenu.

Procjenjuje se da u Berlinu živi oko 8.000 profesionalnih umjetnika, a autori studije preporučuju da Berlin slijedi primjer New Yorka koji je prošle godine izradio sveobuhvatan 10-godišnji kulturni plan rađen u skladu sa sugestijama lokalnih umjetnika i aktivista.