Jedan od spomenika grupi Feniks, Posušje

Jovanović: Slavljenje terorističke “bugojanske grupe”

Najezda revizionističkih stavova o periodu od 1941. do 1990. u hrvatskoj javnosti razlog je otvorenog pisma kojim se Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA RH) obraća građanima Hrvatske i prije svega predsjednicima države, Sabora i Vlade. Povod za potez antifašista bila je nedavna emisija “Bujica” na Z1 televiziji u kojoj se teroriste iz “bugojanske skupine” slavi kao borce protiv komunističke diktature, a za slobodnu i nezavisnu Hrvatsku.

“Osjećamo potrebu, ali smatramo i svojom dužnošću progovoriti, nanovo, o nečemu što se poput maligne bolesti uvuklo u sve pore našega društva i što prijeti da ga potpuno otruje – o odnosu prema prošlosti, o onome što obično nazivamo povijesnim revizionizmom”, navodi se u pismu.

Rečena emisija potvrdila je “do koje smo mjere, kao društvo, postali neosjetljivi na najgrublje laži s kojima nas, kada je u pitanju razdoblje od 1941. do 1990. zasipaju iz dana u dan. Mislimo tu na politiku, na ono što se nerijetko može čuti i s oltara, na medije i na obrazovni proces. Mi stariji koji se sjećamo i koji odbijamo zaboraviti, možemo još razlikovati Laž od Istine, a mladi su toj invaziji laži i krivotvorina izloženi bez ikakve zaštite i nužno će joj podleći”, navodi se u pismu.

Tzv. bugojansku skupinu se, i to ne samo uz prešutni blagoslov države, nego i uz njezino aktivno sudjelovanje, slavi kao borce protiv komunističke diktature, a za slobodnu i neovisnu Hrvatsku.

Pripadnici te skupine po svim su standardima međunarodnoga prava, ali i po nacionalnim zakonima svih demokratskih država Zapada, bili klasični teroristi. Ilegalno su upali na teritorij suverene, samostalne i međunarodno priznate države s namjerom izvođenja terorističkih akcija i s krajnjim ciljem rušenja postojeće vlasti, ukazuju antifašisti.

“Kako bi postupila Njemačka, kako Francuska, kako SAD da se njima dogodilo ili da se danas dogodi tako nešto? Postupile bi jednako onako kako je tada postupila Jugoslavija. Poslale bi legitimne i regularne snage održavanja reda da uhvate ili neutraliziraju teroriste, izvele bi ih pred sud i osudile. Osuda bi se temeljila na važećim zakonima, a tada je Jugoslavija, kao i mnoge druge države imala smrtnu kaznu koju i danas izriču, pa i izvršavaju u SAD-u. Dakle, ništa nejasnoga ni spornoga tu nema. Teroristi su došli s namjerom izvođenja terorističkih akcija. U sukobu sa snagama reda neki su ubijeni, oni koji su zarobljeni izvedeni su pred sud i njima se – naglašavamo još jednom – sudilo jednako onako kako bi im se za ista djela tada sudilo i u svakoj demokratskoj zemlji Zapada.”

“Slavljenje bugojanske skupine kao nacionalnih heroja, kao junačkih boraca za slobodnu Hrvatsku, vrhunac je politike, jer riječ je nedvojbeno o politici, sustavnog zamjenjivanja Istine s Laži; i to, ponovimo još jednom, na polju informatike i publicistike, ali i obrazovanja. Time se krši Ustav RH te pokušava povući poveznica između zločinačke tvorevine NDH i suvremene demokratske Republike Hrvatske. Ta se politika razgolićuje upravo početkom ljeta kada Država, koja je bez ikakve sumnje njezin sponzor, licemjerno obilježava Dan antifašističke borbe i kada nakon toga mi, antifašisti, ali bez sudjelovanja Države obilježavamo Dan ustanka naroda Hrvatske.”

U pismu se pozivaju najviši predstavnici Države, ali i svi istinoljubivi i odgovorni građani Hrvatske da se odupru lažima i prozovu one koji ih šire kao zlonamjerne lažljivce, te da potvrde i riječima i djelima privrženost vrijednostima što bi morale biti u temeljima hrvatskog.

“Već je jednom postojala tvorevina što se nazivala hrvatskom državom, a koja je bila sazdana na laži i zločinu. Nisu je srušili neprijatelji izvana. Srušio ju je hrvatski narod u zajednici sa Srbima iz Hrvatske, pridružujući se danas demoniziranoj Narodnooslobodilačkoj borbi”, navodi se.

“Bilo bi ravno samoubojstvu kada bismo dozvolili da se današnja Hrvatska gradi na lažima o tome mračnom poglavlju naše povijesti. Zna se, to je neprijeporna činjenica tko je tada stajao na pravoj strani povijesti. To su bili antifašisti! Demokratski svijet to i danas zna. Smijemo li mi zaboraviti?”, pita se i naglašava kako je povijesni revizionizam maligna bolest koja nagriza hrvatsko društvo.

“Ubrizgana je u sve njegove pore pod lažnim izgovorima demokratskih sloboda, prava na slobodu govora, prava na istinu. Činjenica je, međutim, da povijesni revizionizam i oni koji ga prakticiraju, zlorabeći demokratske slobode za koje se navodno bore, otvoreno ugrožavaju samu demokraciju, a time i budućnost Hrvatske kao slobodne zemlje ravnopravnih građana, izgrađene i na temeljima antifašističke borbe bez koje, baš kao i bez branitelja iz Domovinskog rata, današnje Hrvatske ne bi bilo”, ističu antifašisti.

“Zaustavimo politiku laganja! Vratimo se temeljima bez kojih će se zgrada demokratske hrvatske države srušiti! Spasimo Hrvatsku od onih koji su je uzurpirali i pretvaraju je u svoje vlasništvo, kako duhovno, tako i materijalno!”, stoji na kraju pisma koje potpisuje predsjednik SABA RH Franjo Habulin.

Podsjećamo, “bugojansku grupu” ili “grupu Feniks” činilo je 19 terorista koji su u organizaciji Hrvatskog revolucionarnog bratstva (HRB) 2. juna 1972. ubačeni u Jugoslaviju kod Dravograda s ciljem da, kao i njihovi istomišljenici ustaše 1932. u Brušanima, pokrenu pobunu i sruše Jugoslaviju. Oteli su kamion kako bi se njime prebacili do Vran Planine u BiH gdje su mislili postaviti bazu. Do planine Raduše kod Bugojna stigli su 25. juna. U višednevnoj borbi između terorista koji su u međuvremenu razbijeni u male grupe, vojske i policije izginuli su skoro svi članovi grupe, osim četvorice koja su uhapšena, dok je s jugoslavenske strane stradalo 15 pripadnika vojne policije, teritorijalne odbrane i milicije.

Po sudskim presudama streljani su Đuro Horvat, Vejsil Keškić i Mirko Vlasnović, dok je najmlađi, Ludvig Pavlović, pomilovan na 20 godina zatvora. Pušten je 1991. i priključio se Hrvatskoj vojsci da bi u novembru 1991. poginuo, službeno u okršaju s kolonom JNA, dok ga je prema tvrdnjama njegovog brata Ike ubila kriminalna grupa iz Imotskog zbog protivljenja prodaji oružja jer je smatrao da se oružje treba davati besplatno. O bugojanskoj grupi vrlo je pohvalno pisao Večernji list koji je tim povodom u oktobru 2021. donio i podeblje specijalno izdanje.

Nenad Jovanović