Šta bi Monet objavljivao?

Pariška hronika: “Hvala ti @JL.Forain za moj portret.”

Pariški muzej d’Orsay započeo je saradnju sa ilustratorom Jean-Philippeom Delhommeom koji će svakog ponedjeljka tokom ove godine kreirati originalni sadržaj za instagram profil muzeja, “pretpostavljajući” šta bi slavni umjetnici objavljivali na društvenim mrežama da su naši savremenici.

Prateći preporuke aktuelnih istraživanja o potrebi kreiranja autentičnog sadržaja na društvenim mrežama, jedan od najvažnijih svjetskih muzeja u ponedjeljak je objavio prvu ilustraciju – “objavu” malo poznatog francuskog romanopisca i umjetničkog kritičara iz 19. stoljeća Joris-Karla Huysmansa, koji je “postao” svoj portret što ga je “uradio” impresionista Jean-Louis Forain, bazirano na slici iz 1978. godine.

“Hvala ti @JL.Forain za moj portret,” piše Huysmans u statusu koji je “lajkao” i @degas. Cilj ovog statusa je promocija izložbe koja je o Joris-Karlu Huysmansu otvorena do 1. marta u d’Orsayu a koja prikazuje važnost ovog kritičara koji je uticao na umjetničke tokove kasnog 19. stoljeća.

Delhomme koji živi na relaciji Francuska-SAD duhovite ilustracije objavljivao je u magazinima poput New Yorkera i Voguea još osamdesetih godina prošlog stoljeća.

NOMAD – Đana Karavdić: Pariška hronika
Savršenstvo hiljadu listova
Štakori Pariza
Somuk
Skriveni dragulj Pariza
Protest kao demokratska rutina

Pariška hronika

Skriveni dragulj Pariza
Somuk
Štakori Pariza
Savršenstvo hiljadu listova

Jakubović: Eurokrem
Sekulić: Ave Marija
Zenft: Tetka Meri