(c) NOMAD

Protest kao demokratska rutina

Pariška hronika: 36. je dan štrajka u Francuskoj.

Fermé, prva riječ koju stranci nauče kada dođu u Pariz u kojem su štrajk i poremećaj javnog prijevoza ušli u 36. dan, a za danas su najavljene velike demonstracije, četvrte od početka sindikalnih protesta, koje će osim u Parizu biti održane i u drugim gradovima Francuske.

Željezničke i metro linije rade u smanjenom kapacitetu i sa manjim brojem zaustavnih stanica, neke dvokratno, u vrijeme jutarnje i večernje špice. U Parizu jedine dvije od ukupno 16 metro linija rade uobičajeno. Linije 1 i 14 koje su automatizirane, odnosno saobraćaju bez vozača. U štrajku je tek 6,3% radnika željeznice u poređenju sa 55% procenta prvog dana protesta, ali je saobraćajni sistem u kolapsu jer trećinu štrajkača čine upravo vozači, podaci su državne željezničke kompanije SNCF.

Ovo je najduži štrajk u posljednjih 50 godina, kojim se radnici protive penzionim reformama predsjednika Macrona koje predviđaju redovno penzioniranje sa 64 godine starosti, svođenje 42 penziona plana na jedan univerzalni i obračun penzijske osnovice na osnovu primanja tokom cijelog radnog vijeka što će znatno umanjiti primanja budućih penzionera.

Štrajk je izazvao pad prihoda u trgovini od 30 do 50% u decembru, mjesecu u kojem mnogi ostvaruju znatan procenat ukupnih godišnjih prihoda, a taj trend je nastavljen i početkom godine. Procjenjuje se da su otkazivanja dolazaka stranih turista, hotelima, restoranima i cafeima donijela gubitak od 740 miliona eura, dok se gubitak kompanije SNCF procjenjuje na dodatnih 700 miliona eura.

Ekonomska predviđanja navode da će francuski penzioni sistem, bez reformi, ostvariti deficit između 8 i 16 milijardi eura do 2025. godine. Reforma je nužna ali Macronov način, čini se, nije pravi.

U Francuskoj demokratski procesi imaju proteste kao uobičajenu praksu, standardnu demokratsku akciju dovedenu do nivoa demokratske rutine. Za 11. januar je najavljen nastavak demonstracija.

NOMAD – Đana Karavdić: Pariška hronika
Savršenstvo hiljadu listova
Štakori Pariza
Somuk
Skriveni dragulj Pariza
Šta bi Monet objavljivao?

Đana Karavdić, Pariška hronika