Insistirajmo: Pravo na vodu zaštititi Ustavom!

Treći put u posljednjih pet godina vlastima Kantona Sarajevo upućen je prijedlog izmjena Ustava KS kako bi se zaštitile vode i pravo na vodu.

Usvajanjem amandmana na Ustav zaustavila bi se opasnost od privatizacije vodnih resursa i vodoopskrbe stanovništva a građanima Kantona Sarajevo garantovalo bi se pravo na pitku vodu kao jedno od osnovnih ljudskih prava.

Voda je odavno unosan posao. Klimatska kriza, suša, porast stanovništva, zagađenje dovest će do sve veće nestašice, a već danas više od 884 miliona stanovnika Zemlje nema pristup sigurnom izvoru pitke vode dok 2,6 milijardi nema pristup kanalizaciji i odvodnji (UN).

Bosna i Hercegovina jedna je od vodom najbogatijih zemalja regije i Evrope, a briga za ovo prirodno bogatstvo je – zanemariva. Male hidroelektrane prijete stotinama vodotokova, neodržavanje kanalizacione mreže prijeti zagađenjem izvora pitke vode, loše upravljanje i još lošije održavanje sistema uzrokuje stravične gubitke šupljih vodovodnih cijevi, a političari ne čine dovoljno kako bi zaštitili vjerovatno najvažniji resurs 21. stoljeća. Voda nije roba, ona je presudna za život i gotovo da ne postoji stvarna dilema treba li se vodom trgovati kao naftom ili zlatom.

Rezolucijom UN-a čista voda je proglašena osnovnim ljudskim pravom, a neke zemlje svojim su ustavima priznale pravo na vodu (Južnoafrička Republika, Mauritanija, Etiopija, Nikaragva, Panama, Urugvaj), neke su ovo pravo propisale zakonima (Indonezija, Kazahstan, Paragvaj), a u nekim državama poput Indije, pravo na vodu je priznato sudskim presudama (Pravo na vodu – osnovno ljudsko pravo). Slovenija je prva zemlja Evropske unije koja je 2016. godine eksplicitno zaštitila pravo na pitku vodu kao ljudsko pravo, što je najvažniji korak ka konkretnoj i trajnoj zaštiti i očuvanju vode kao javnog dobra.

Činjenica je da vrijednost vode svakim danom raste, kao što je i činjenica da su apetiti lokalnih i stranih biznismena svakim danom sve veći. Kakav će biti odgovor Bosne i Hercegovine na sve veći izazov očuvanja pitke vode, zavisi i od volje svih nas koji imamo pravo glasa u ovoj zemlji i od jačine našeg glasa kada zahtijevamo – pravo na pitku vodu!

Zgodna je i važna ovo prilika i za nove vlasti Kantona Sarajevo da pokažu da li će biti protagonisti na pravoj strani istorije, ili će statirati na onoj smiješnoj koja obećava tragične posljedice. Da li žele i namjeravaju sačuvati izvore vode na dobrobit svih građana i građanki, i svih onih koji se tek trebaju roditi, ili su privatni interesi, sitni i krupni ćarovi preči, a interesi multinacionalnih kompanija i investitora važniji od naše zajedničke zdrave budućnosti.

Đana Karavdić