foto: Dženat Dreković/NOMAD

Solo prvijenac bh. pijaniste

Objavljen je prvi solo album bosanskohercegovačkog pijaniste Adisa Sirbubala.

Radi se o snimku klavirskog koncerta bez publike, snimljenog 1. novembra prošle godine, u okviru programa Sevdah na distanci 24. međunarodnog muzičkog festivala Jazz Fest Sarajevo 2020, a na albumu se nalazi repertoar tradicionalnih i autorskih kompozicija.

Adis Sirbubalo je rođen u Foči, školovao se u Sarajevu i Chicagu gdje je završio muzički koledž Columbia. U Americi je sarađivao sa muzičarima kao što su Eddie Gomez, Christian McBride i Chuchito Valdes. Jedan je od osnivača ansambla Halka, a aktivni je član grupe Zoster. Kao multiinstrumentalista i aranžer sarađuje sa Dinom Merlinom. Živi i radi u Sarajevu, kao muzičar, aranžer i kompozitor, piše i muziku za film i TV.

Njegov prvi solo album objavljen je prvog marta, dostupan je na streaming platformama i servisima, dok se video snimak koncerta sa Jazz Festa može pogledati na YouTube kanalu i FB stranici Jazz Festa. Ukoliko epidemiološki uvjeti dozvole, planirana je promocija albuma uživo već u drugoj polovini juna, a krajem maja album će biti dostupan i u CD formatu.

Album je za izdavačku kuću Gramofon producirao Edin Zubčević, ton majstor je bio Eric Bajramović, dok je miks i mastering radio Johannes Wohlleben u studijima Bauer u Ludwigsburgu. Naslovnicu albuma dizajnirala je Ajna Zlatar.

“Drago mi je da je moj prvi solistički koncert kojim sam otvorio prošlogodišnji Jazz Fest Sarajevo sada dostupan u formatu albuma na svim digitalnim platformama. Već se radujem budućim koncertima i novim susretima sa publikom”, rekao je Adis Sirbubalo za portal slobode NOMAD.

“Za buduće koncerte spremam dodatni repertoar čime moj solo projekat ulazi u novu fazu. Iskreno se nadam da će moj prvi naredni koncert biti pred publikom, i da će vrijeme koncerata uskoro ponovo doći.”

naslovnica albuma: Ajna Zlatar
 1. Kiša bi pala
  tradicionalna
 2. Sarajevske kajde
  Adis Sirbubalo
 3. Bistre vode
  Adis Sirbubalo
 4. Kad se jangin iz sokaka pomolim
  tradicionalna
 5. Mislio sam svaki dan
  tradicionalna

 

Đana Karavdić