Karavdić: Radio drama u režiji Pejke Medić

Tri godine nakon onog rata, u junu 1948. godine, na talasima Radija Sarajevo uživo je emitovana prva radio drama, Pokojnik Branislava Nušića. Ovom komedijom započela je radio dramska produkcija u Bosni i Hercegovini koja će u narednih sedam decenija, kreirajući složene igrane i dokumentarne forme, sakupiti bogat audio arhiv, iznimne kulturno-umjetničke produkcije i vrijedan dokument vremena. Osvajat će radio drame, njihovi autori i snimatelji, brojne domaće i međunarodne nagrade a dobijaju ih i danas.

70 godina Dramskog programa pratili su bez sumnje i usponi i padovi, a aktuelna drama na BH radiju 1 znakovita je, ali ne iznenađuje, čak ni slabije poznavaoce situacije u Sivom domu, jer je samo preslika društvenih i političkih prilika u Bosni i Hercegovini. Od protekle sedmice odlukom direktorice BH radija 1 Pejke Medić u terminima emitovanja sadržaja Dramskog i dokumentarnog programa, umjesto radio drama emitira se – muzika.

Kako je počelo?

2017. godine počinje mandat Pejke Medić na mjestu direktorice BH radija 1 kada je jednoglasnom odlukom Upravnog odbora izabrana među kandidatima prijavljenim na javni konkurs. Ova rođena Jajčanka, bila je urednica i direktorica lokalne radio stanice u Bosanskoj Gradiški, te uposlenica RTRS-a.

Međuljudski odnosi narušeni su lošim rukovođenjem, proizvoljnim kadroviranjem direktorice Medić, a prošle godine direktorici se zamjerila redakcija Dramskog i dokumentarnog programa (DDP).

U julu 2020. godine, BH radio 1 je emitirao Izvještaj o negiranju genocida, nastao u produkciji Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari. Medić je urednika Dramskog i dokumentarnog programa Miralema Ovčinu i novinara Mirzu Skenderagića poslala na disciplinsku komisiju. A zajedno sa članovima Upravnog odbora BHRT-a Ljubomirom Zuberom i Dejanom Radovanović-Šarenac objavila saopštenje u kojem navode da “sadržaj ‘Izvještaja o negiranju genocida’ nije u skladu sa Uređivačkim principima BHRT-a, kao i da terminologija korišćena u izvještaju doprinosi širenju vjerske i nacionalne mržnje”.

Redakcijski kolegiji BHR1 se više ne održavaju, a prošle sedmice novi nastavak ove radijske drame imat će svoju kulminaciju. Poznavaoci prilika će primijetiti kako je tokom posljednje godine redakcija DDP-a imala bolje rezultate kada je u pitanju produkcija novih sadržaja nego prethodnih godina, a Medić će početi problematizirati emitiranje repriza u programu, i zahtijevati od urednika Ovčine da za svaku reprizu dostavi podatak koliko puta je ista emitirana od svog nastanka. Ovčini je, u međuvremenu, onemogućen pristup web portalu a iz programa je 11. januara u 22.15 ukinut sadržaj Dramskog programa.

Od petka se po društvenim mrežama aktuelizira ova tema, a učešće u raspravi na Facebooku uzima i Pejka Medić od koje se nije uspjelo saznati zašto je program ukinut. Stigla je docirati rediteljicama i nekadašnjim članovima Programskog vijeća, te izreći tek da su u pitanju interne stvari kao i da je informacija o ukidanju programa – dezinformacija. Iako radio drama u programu – nema.

Samovolja stranački izabranih direktora već je uobičajena pojava, nećemo je nazvati normalnom, jer to nikada neće biti, koliko god ovo društvo stremilo moralnom dnu, ali ostaje nejasno zbog čega ne reaguju upravljačke strukture BHRT-a? Generalni direktor Belmin Karamehmedović je, saznajemo, primio Ovčinu i našlo se rješenje birokratske kvake, ali direktoricina odluka i dalje je na snazi.

U isto vrijeme, domaći mediji ponovo potežu nacionalnu kartu koja uvijek igra i uvijek dobija – opet se i ovog januara priča o nacionalnoj netrpeljivosti o kojoj se govorilo i prošlog jula – zgodan način da se zaobiđu pitanja koja ustvari urušavaju i ugled i kredibilitet javnog servisa Bosne i Hercegovine, svih zaposlenih u RTV domu, a već decenijama trajno vode u propast ovu zemlju. I po ko zna koji put se pokazuje i dokazuje da političke igre koje uspješno igraju, u skladu s vlastitim potrebama Pejka Medić i njoj slični, neuspješno pokušavaju skriti diletantizam i nesposobnost koji će nam glave doći u svim segmentima društva.

Zašto Karamehmedović i Upravni odbor trpe samovolju direktorice? Da li se boje za svoje pozicije? Upravnom odboru uskoro ističe mandat, a novi saziv će postaviti novo rukovodstvo državnog radija. Možda Medić od jula samo skuplja političke poene koji će joj, kao kadru SDS-a, zatrebati i u novim stranačkim kadrovskim mešetarenjima.

Proizvodnja i promocija sadržaja kakve producira DDP BH radija 1 je među osnovnim funkcijama svakog javnog servisa. Da ne spominjemo važnost koju ova vrsta programa ima za slabovide i slijepe građane i starije osobe. Recimo i da BBC godišnje producira stotine radio drama a emitira još i više.

I tako, umjesto dramskom programu, na BH radiju 1 svjedočimo još jednoj političkoj dramatizaciji naše ionako dramatične društvene stvarnosti. Dok na radiju muzika svira.

Đana Karavdić