Novo Pixarovo remek-djelo

“Is life worth dying for?”   Soul

Iz Pixarove čarobne tvornice animiranih filmova još jedno remek-djelo ugledalo je svjetlo dana. Film Soul reditelja Petea Doctera, oskarovca i autora nezaboravnih ostvarenja modernih klasika animiranog filma dugog metra Monsters Inc., Up i Inside Out, prati Joea Gardnera (glas – Jamie Foxx), učitelja koji vodi srednjoškolski bend, uz to talentovanog ali neuspješnog jazz pijanistu. Njegov život ne ide željenim pravcem ali kada stigne u drugu dimenziju otkriva šta zaista znači imati dušu.

Pixarovi animatori su i u prethodnim filmovima oduševljavali impresivnim animacijama ali ih je Soul stavio pred novi izazov – kako prikazati jazz. Da bi to uspjeli sarađivali su sa jazz muzičarima, konsultirali su umjetnike poput Herbieja Hancocka, Terri Lyne Carrington i Questlovea koji također posuđuje glas u filmu.

Pixar je angažirao i Jona Baptistea, bendlidera i muzičkog direktora talk-showa The Late Show with Stephen Colbert za originalne kompozicije koje Joe Gardner izvodi u filmu. Muziku je Baptiste snimio sa bendom u jednom njujorškom studiju a kako piše The New York Times, nastup je snimljen sa 80 GoPro kamera da bi svaki detalj izvedbe ostao zabilježen te kako bi animatori imali dovoljno materijala i informacija da što vjernije prikažu muziciranje uživo – tako je potpuno autentično prikazan položaj ruku na klavijaturi a svaka nota koju na klaviru Joe odsvira, upravo je onaj ton koji se čuje u filmu.

Uz Baptistea, muziku za film su pisali i Trent Reznor i Atticus Ross iz Nine Inch Nailsa – ovaj je autorski dvojac dobitnik Oskara za najbolju originalnu muziku za film Social Network, 2010. godine. Tri godine kasnije osvojili su Grammyja za najbolji soundtrack za film The Girl with the Dragon Tatoo, Davida Finchera rađenu po romanu Stiega Larssona. Muzika Soula već je osvojila nagradu Čikaške asocijacije filmskih kritičara i Asocijacije filmskih kritičara Los Angelesa, dok su na Floridi i muzika i film proglašeni najboljima od Florida Film Critics Circle za ovu godinu.

Ovo je prvi Pixarov dugometražni animirani film u kojem glavnu ulogu ima Afroamerikanac, u filmu uz Foxxa glasove su dali i Tina Fey te Graham Norton. Soul je premijeru, prethodno planiranu za juni, imao na London Film Festivalu u oktobru, a ova fantastična komedija-drama dostupna je putem streaminga na servisu Disney+ (usluga nije dostupna u Bosni i Hercegovini). Kada epidemiološki uslovi dozvole, u zemljama za koje ovaj servis nije dostupan bit će organizirana i kino distribucija.

Nova Pixarova bajka idealna je priča za zaborav 2020. i inspiracija za novi početak u 2021.

Đana Karavdić