Kuća viktorijanskog umjetnika Lorda Leightona

U domovima umjetnika

Life Meets Art, novo izdanje izdavačke kuće Phaidon, čitateljima otvara vrata domova inspirativnih i kreativnih ličnosti iz svijeta umjetnosti, predstavljajući privatnost u kojoj su se rađala i nastajala neka od velikih umjetničkih djela.

Umjetnici od Leonarda da Vincija do Diane von Fürstenberg, od Agatha Christie do Hermana Melvillea, od Jacksona Pollocka do Franka Gehryja, od Louisa Armstronga do Mobyja, svoje slobodno vrijeme su provodili u stanovima i kućama koji i danas mogu poslužiti kao inspiracija svojim različitim i fascinantnim stilovima. Barokni, minimalistički, romantični, maksimalistički, modernistički uređeni dnevni boravci, predsoblja, spavaće sobe reflektiraju vrijednosti i želje njihovih vlasnika i vlasnica dajući novu perspektivu informacijama koje se mogu naći u biografijama umjetnika i njihovim djelima.

Knjiga na 304 stranice donosi fotografije i kratke opise domova 250 umjetnika koji su stvarali u periodu od 15. stoljeća do danas, a autor Sam Lubell omogućava publici da proviri na police za knjige Victora Hugoa, pogleda živopisne crteže na zidovima Tetovirane vile u kojoj je na jugu Francuske jedno vrijeme živio Jean Cocteau ili otkrije tragove boje na podu štaglja u East Hamptonu koji je Pollock preuredio u slikarski atelje i gdje je stvarao.

U isto vrijeme knjiga razbija predrasudu kako domovi slikara vjerno slijede njihova umjetnička djela, navodeći primjer Rubensa čije su slike raskošnih dama i ponekad uznemirujućih scena u suprotnosti sa njegovim nekadašnjim domom jednostavnog plana i suzdržanog uređenja. Iako je njegova kuća do danas znatno izmijenjena, portik i baštenski paviljoni i dalje su kakve ih je projektirao Rubens – gotovo suzdržanog dizajna ali u skladu sa renesansnim standardima – savršenih proporcija.

Life Meets Art predstavlja i domove velikana poput Da Vincija i Raphaela, kompozitora Handela i Lizsta; prikazuje i neobične interijere poznatih umjetnika iz prošlog stoljeća, arhitekata Franka Lloyda Wrighta, Eileen Gray, Le Corbusiera, potom Pabla Picassa, Marca Chagalla i Henryja Moorea, pisaca Ernesta Hemingwaya ili Williama Faulknera te muzičara Franka Sinatre i Elvisa Presleya ali i modnih dizajnera poput Alexandera McQueena i Marca Jacobsa.

Đana Karavdić