Karavdić: Preko trnja do vakcina

Per aspera ad AstraZeneca

https://evakcina-registracija.ezoblak.ba/#

Ovo je link na kojem se od jučer može izvršiti prijava za vakcinaciju u Kantonu Sarajevo. Niti je lako pamtljiv niti je lako doći do linka koji su objavili tek neki mediji, a od ličnih podataka potrebni su matični broj, broj elektronske zdravstvene knjižice i kontakt telefon.

Nakon što sam upisala tražene podatke, stranica je kašljucala, tražila da se upišu podaci koji su već upisani, pomislih da je do mene, pa na stranici Vlade Kantona Sarajevo potražih link za prijavu. Linka nije bilo. Nema ga ni danas. Ali ima nešto što se zove covid 19 upitnik pa kliknuh, ponovo popunih podatke i kad se na sljedećoj stranici pojavilo pitanje da li sam u proteklih 15 dana imala kontakt sa zaraženim ili putovala u inozemstvo (pusti snovi!), tražilo se da izaberem koje od simptoma imam. Tek tu shvatih da ovaj covid upitnik nije onaj koji meni treba.

U međuvremenu na viber dobijam poruku od Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona za aktivaciju usluge, nakon toga i poruku koja kaže da sam svoj otac odnosno da sam registrovana kao otac Đane Karavdić i da ću rezultate testiranja dobiti automatski u trenutku kada nalaz bude finaliziran. Nalaz? Kakav nalaz? Moj tata je na drugom svijetu već dvadeset i jednu godinu.

Zatvorih stranicu te se vratih na prvi link, stranica je u međuvremenu proradila i prijava za vakcinaciju je uspješno izvršena.

Kada će početi proces masovne imunizacije građana u Federaciji nije poznato. Dovoljne količine vakcina još uvijek čekamo. Do kad? Niko ne zna.

Zašto se prilikom prijave za vakcinaciju diskriminiraju građani koji još uvijek nemaju elektronske knjižice, a takvih je znatan broj, nije ni poznato niti jasno, kao ni to da li će pravo na vakcine imati građani koji nemaju zdravstveno osiguranje? Još uvijek nisu objavljeni telefoni na koje se mogu registrirati građani koji preferiraju offline u odnosu na online. Valjda plan nije da prijave idu putem telefona porodičnih ambulanata – oni kojima je trebalo, znaju da su mnogima potrebni sati prije nego se uspostavi kontakt.

Iako zamišljen kao jednostavan način prijavljivanja, nije nimalo jednostavan za stariju populaciju kao ni za one bez elektronskih zdravstvenih knjižica bez obzira na redovito plaćanje doprinosa za zdravstveno osiguranje. Usput, za registraciju za vakcinu u Srbiji potreban je samo matični broj, kontakt telefon i e-mail. Dakle, može i bez suvišnog kompliciranja.

Ako Srbija može vakcinisati građane drugih zemalja, zašto se u Kantonu Sarajevo za vakcinaciju ne mogu prijaviti svi građani Kantona Sarajevo, bez obzira da li imaju zdravstveno osiguranje ili elektronsku knjižicu. Suvišno je objašnjavati zašto je u vanrednim pandemijskim okolnostima potrebno zaštiti sve građane bez dodatnih komplikacija, a pogotovo bez bilo kojeg oblika diskriminacije.

Nepotrebno kompliciranje ne ide u korist ni građana ni procesa vakcinacije. Nadležni bi trebali pojednostaviti prijavu za vakcinaciju ne samo zbog građana koji nisu navikli koristiti internet aplikacije, prijave treba olakšati i imajući u vidu da značajan broj građana ne želi da se vakciniše te treba olakšati svima koji to žele.

Usput, prve doze Pfizera koje su stigle u Bosnu i Hercegovinu putem Covaxa navodno nisu predviđene za zdravstvene radnike, a prvi se u Zenici vakcinisao Fuad Kasumović pokazujući nam za koga su Pfizer vakcine, naravno pod krinkom promocije vakcinacije. Dok je za revakcinaciju AstraZenecom potrebno strpljenje od 3 mjeseca, revakcinacija Pfizerom se vrši nakon 21 dan.

Šta mislite ko će dobiti naredne doze Pfizera? A ko će dobiti hurme?

Đana Karavdić