Karavdić: Šta će Vlada učiniti sada?

Ko ustvari unosi nemir u društvo povodom povorke ponosa, koja nije ni parada ni provokacija, već protestna šetnja?

Vlada Kantona Sarajevo intenzivno koristi društvene mreže kako bi javnost redovito obavještavala o aktivnostima koje provode ministarstva i službe u njihovoj ingerenciji. Dok svojim samohvalama podsjećaju na samoljubive pop zvjezdice i influensere koji se hvale novim krpicama, noktima, autima…  Vlada KS se javno hvali kada, naprimjer, Rad pokosi travu u parku, kada Vodovod promijeni cijev u ulici Koševo, kada je dio ulice asfaltiran u predviđenom roku, kao da je riječ o aktivnostima koje provode u svoje slobodno vrijeme ili finansiraju iz vlastitog džepa. Sama činjenica da neko radi posao za koji je plaćen je čini se vijest u Bosni danas.

Dok građani čitaju saopštenje za javnost kako je, zamislite, smeće odneseno iz neke ulice, nekog kontejnera, MUP KS postaje predmetom podsmijeha na društvenim mrežama.

Naslovi poput “Za povorku ponosa angažovane stotine policajaca”, “Antisnajperska jedinica će osiguravati učesnike povorke”, “MUP KS tražio asistenciju iz četiri kantona”, “Betonske barikade će biti postavljene duž rute povorke” u civiliziranom društvu više su nego pretjerani i neodgovorni. Kao da je Papin posjet u pitanju angažira se na hiljade policajaca i zaštitara da bi se osigurala ruta od dvije tramvajske stanice zbog najmiroljubivije povorke i protesta koji je moguće zamisliti.

Od učesnika Povorke ponosa ne prijeti nikome nikakva opasnost, već se sve te mjere poduzimaju da se, kao, osigura događaj a pri tome se odbija građane da učestvuju u povorci sugerirajući da se radi o događaju visokog rizika. Od koga može doći stvarna opasnost za društvo u ovom slučaju? Ko ustvari unosi nemir u društvo povodom povorke ponosa, koja nije ni parada ni provokacija, već protestna šetnja?

Mi koji ćemo 8. septembra biti u povorci ne želimo betonske barikade jer ne očekujemo tenkove protiv sebe. Ne želimo snajperiste na krovovima jer šetamo svojim gradom, “najtolerantnijim na svijetu”, a mnogi od nas još uvijek imaju traume od samog spomena riječi snajperista.

Umjesto da resurse troše kako bi educirali javnost, oni će na kraju možda završiti tako što će dijeliti pancirne prsluke učesnicima povorke. Kakvu su akciju Kanton i MUP poduzeli da pokažu javnosti kako smo grad kakav želimo biti – otvoren ZA SVE ljude. Da li su svojim saopštenjima podsjetili zašto je važno održati i podržati povorku? Nisu. Da li obilaze kućanstva, razgovaraju, šalju pisma… Da li pozivaju građane da se pridruže povorci… na veliku žalost građana sve ovo su samo retorička pitanja.

Vlada KS se bavi izgleda svim osim onim što je zaista važno u društvu koje je u hroničnoj krizi. Ali još uvijek imaju priliku, vlast, moć, sredstva da pokažu građanima da je to Vlada svih građana Kantona, i da stranački interesi nisu njihovi jedini interesi, već i da vode računa o interesima svih građana. Svaki novi dan je novi ispit, a u nedjelju 8. septembra Vlada će imati usmeni ispit iz ljudskih prava i sloboda.

Mi ćemo biti svjedoci na tom ispitu.

Đana Karavdić