Pieter Bruegel Stariji

Vanredna sjednica Vlade i početak sezone pirotehnike

Ostalo je potpuno nejasno zašto je održana ova vanredna sjednica Vlade.

Danas je održana vanredna sjednica Vlade KS koja je uživo prenošena na kantonalnoj televiziji. Iako je tema kriminal u javnim preduzećama, ustanovama i drugim institucijama KS, pomislilo bi se da će Vlada raspravljati o kriminalu i u vlastitim redovima a ne pričati već ispričane priče o kriminalu stranaka, čiji bivši članovi presvučeni u kostime nove partije sjede upravo u ovoj Vladi, predsjedavaju Skupštinom itd. Osim isprazne retorike i samohvale, i pokušaja velikih riječi, nismo čuli ništa novo, osim što smo prisustvovali još jednom igrokazu insceniranom za javnost i medije.

Vlada nije ni otvorila neka važna pitanja kada je o kriminalu riječ i to kriminalu u njihovom mandatu od strane koalicionih partnera. Danas se govorilo prvenstveno u samopromotivne svrhe o stvarima koje se tiču uglavnom zlodjela i nedjela, pljačke i zloupotrebe, prethodnih vlada, odnosno stranaka koje nisu u sadašnjoj koaliciji. Pri tome se zaboravlja da je naprimjer stranka Narod i pravda, odnosno da su njeno rukovodstvo i većina članstva na funkcijama zapravo samo umiveni SDA kadrovi koji se ponašaju kao da su oslobođeni bilo kakve odgovornosti za sve što su činili u svojim višegodišnjim karijerama i upravo u vladama o kojima je pričala današnja Vlada. Tipična bosanska shizofrenija.

Ostalo je potpuno nejasno zašto je održana ova vanredna sjednica Vlade, ali su stvari jasnije kada uzmemo u obzir da je sjednica bila javna.

Slično kao kada se oglašavaju, i plaćaju oglase na društvenim mrežama novcem poreskih obveznika, za svaku ogradu koju su popravili, zid koji su ofarbali, puknutu cijev koja je sanirana, kontejner za smeće koji su zamijenili. Ova Vlada zasipa javnost samopromotivnim objavama o najjednostavnijim i rutinskim servisnim akcijama, i to se pokušava predstaviti kao neko posebno postignuće, i uvjeriti nas da ova Vlada radi bolje i drugačije od prethodnih. Osim očigledne želje da se ostavi dojam da radi bolje i drugačije, ova Vlada nas podsjeća upravo na prethodne vlade, o kojima se na današnjoj sjednici uglavnom govorilo. O konkretnim slučajevima kriminalnih radnji u aktuelnom mandatu, kao naprimjer u Turističkoj zajednici, odnosno nadležnom Ministarstvu privrede koje te radnje toleriše iz stranačkih razloga, nije uopšte bilo riječi. Nažalost nije to jedini primjer ali je dovoljan kao ilustracija, i kao razlog za osnovanu zabrinutost i sumnjičavost građana prema aktuelnoj Vladi KS.

Od ove Vlade očekujemo da ne žmiri na kriminal koji čine pojedinci iz šestorke. Najbolji i jedini dokaz ili bar pokazatelj da je ova Vlada drugačija od drugih biće kada se obračuna, adekvatno i blagovremeno, sa zloupotrebama u vlastitim redovima. Ovom društvu su potrebne konkretne mjere u što skorije vrijeme, a ne revijalno samodopadljiva politika kojoj je najviši cilj da se sačuva koalicija koja je formirana da se osvoji vlast, a nije utemeljena na zajedničkim vrijednostima, političkim programima, idejama i ciljevima.

Kada se završi mandat ove Vlade pamtićemo je po njenim vlastitim djelima ili nedjelima, a ne po tome šta su pričali o drugima. Kada se završi mandat ove Vlade, pamtit ćemo afere članova stranke Narod i pravda kao afere ove Vlade, odnosno kompletne šestorke, jer su koalicioni partneri NiP-a u ovom slučaju saučesnici.

Ovakvi medijsko-kaskaderski pothvati kako bi se pod kraj godine rekla još koja lijepa o sebi samima i još poneka reprizna da su prethodnici ostavili haos i istoriju zlodjela, iako je to činjenica i ne treba nam Vlada o tome pričati. Mi smo svi skupa na svojoj koži osjetili politiku najtežih 20 godina. Protagonisti te politike i danas sjede u zgradi KS na funkcijama.

Očekujemo konkretne poteze, ne samo u smislu projekata već i u smislu primjera da se zaista drugačije radi. Mi sve vidimo i sami, jer živimo u ovom društvu i trpimo, sada već generacijama, zloupotrebe i nemar političara.

Od Vlade očekujemo da propovijeda primjerom, i da se što hitrije i što odlučnije uhvati u koštac sa zloupotrebama i kriminalom u vlastitim redovima, za početak. Ova Vlada KS je mlada ali već ima dovoljno vlastitih aferima kojima se treba pozabaviti.

Građanima najmanje trebaju pirotehnički efekti Vlade koja je očigledno sklona svojevrsnom obmanjivanju javnosti zamaskiranom kao pokušaj samopromocije, ili je i ova Vlada odlučila da ovom vanrednom sjednicom zvanično počne sezonu upotrebe pirotehnike, koja će se završiti još jednim novogodišnjim dernekom koji će za nas organizirati našim novcem bez da nas išta o tome pitaju, ponoćnim igrama za sirotinju bez hljeba. U nadi da će se novogodišnjim pijanstvom izbrisati i zaboraviti sve loše što je ova Vlada uradila, ili sve dobro koje je ova Vlada propustila učiniti u svojoj prvoj godini.

Ostaje samo da zaključimo da je Vlada zaključila ovu godinu u skladu sa svim onim što je radila u ovoj godini, odnosno u skladu sa svim što nije radila.

Prečesto su ostajali nijemi na glasna i konkretna pitanja, a još češće su govorili o stvarima koje nisu ineresantne nikome osim njima samima. Iako niko od nas neće živjeti vječno, uzmimo ovu godinu Vlade kao probnu. Ako već sljedeće godine ova Vlada ne pokaže da je zaista bolja, odnosno dovoljno dobra, ali da to građani osjete, a ne da nam sama Vlada u pokušaju hipnoze društva konstanto ponavlja da su bolji, bojim se i nadam da će joj naredna godina biti posljednja i da će zasluženo ubrzo biti zaboravljena kao još jedan ružan san.

S obzirom da nada umire posljednja, ostaje nam i želja i nada da je ovo dobra Vlada, ne zato jer su nas svojim djelima u prvoj godini u to uvjerili već samo zato jer mi želimo da vjerujemo da je ova Vlada bolja od prethodnih. A vjerujemo jer nam ništa drugo nije preostalo.