Vikend priča iz Ljubljane

Avanturisti i zdravstvo

Univerzitetski klinički centar Ljubljana obratio se putem video poruke javnosti s molbom da se u ovom trenutku suzdrže adrenalinskih sportskih i drugih aktivnosti koje mogu uzrokovati ozljede. Hitne službe su u toku jučerašnjeg dana primile veći broj povrijeđenih osoba što je uzrokovalo dodatni pritisak na prijemni odjel u jeku pandemije korona virusa.

“Želimo što manje nepotrebnih ozljeda”, kazao je voditelj hitne službe preporučujući da se na određeno vrijeme odgode aktivnosti poput paraglajdinga, vožnje motocikala ili brdskih bicikala. “Moramo biti svjesni da karantin nije vrijeme odmora.”

“Svaku ozlijeđenu osobu tretiramo kao potencijalnog pacijenta zaraženog virusom Covid-19, što znači da moramo zaštititi cjelokupno osoblje i prostor u kojem skrbimo o pacijentu a pri tome vodimo brigu i o vlastitom zdravlju. Već se suočavamo da pomanjkanjem zaliha krvi. Jučer smo imali dvije vrlo ozbiljne ozljede koje su zahtijevale veći broj transfuzija”, navodi se dalje u videu ljubljanskih liječnika.

“Subota je bila katastrofalna. Imali smo više teških povreda nego inače kada je sunčana subota bez karantina. Zato još jednom podsjećam ljude da ostanu u kućama. Dakle, ponovo, ne obrezujte drveće, ne vozite motocikle ili brdske bicikle, ostanite kod kuće. Predlažem da pročitate nešto, nazovete dobre prijatelje”, kazao je načelnik Odjela za traumatologiju.

Korona virus