Amabie, japanski demon 

Vjeruje se da ovaj jokai, natprirodno biće japanske mitologije iz edo perioda, štiti od epidemije.

Ljudi širom svijeta na različite načine reagiraju na globalnu zdravstvenu krizu i pokušavaju širiti optimizam, nadu i vjeru u bolje sutra, od crtanja duge do zajedničkog pjevanja, a posebno je živo na društvenim mrežama. U Japanu su se prisjetili generacijama gotovo zaboravljenog dobroćudnog demona Amabie, mističnog stvorenja koje izgledom podsjeća na sirenu a vjeruje se da štiti od epidemije.

Amabie je ustvari jokai, natprirodno biće japanske mitologije iz edo perioda (1603-1868), a prvi zapis o njoj datira iz sredine maja 1846. godine. Legenda kaže da se u nekadašnjoj provinciji Higo ukazalo morsko stvorenje čije je tijelo bilo svijetleće zelene boje, prekriveno krljuštima, imalo je tri peraja umjesto nogu, dugu kosu a na licu kljun. Amabie je, kaže dalje legenda, prorekla šest plodnih godina bogatih žetvom nakon kojih će uslijediti kuga koja će opustošiti zemlju. Da bi se sačuvali od zaraze, stanovnici Japana su trebali crtati Amabie i dijeliti crteže što većem broju ljudi. Ovaj je neobičan događaj zabilježen i u lokalnom kavarabanu – novinama, zajedno sa ilustracijom navodne Amabie.

Narednih više od 170 godina Amabie je zaboravljena, a ovog marta oživjela je na društvenim mrežama kada su se počeli dijeliti crteži i ilustracije ovog neobičnog stvorenja da bi se njena popularnost proširila na sve kontinente. Aktuelan je i hešteg #Amabiechallenge, a u Japanu su se počele prodavati maske za lice i dezinfekciona sredstva sa ilustracijom Amabie. Sada se mogu kupiti Amabie suši i kolači, prodaju se amajlije s njenim likom a vlasnici kućnih ljubimaca svoje četveronožne prijatelje i sebe oblače u kostime Amabie.

Nije ovo prvi put da japanska čudovišta i dobroćudni demoni “ožive” kako bi donijela utjehu savremenom japanskom društvu. Nakon razornog zemljotresa 2016. godine u Kumamotu, piše BBC, popularna je bila maskota Kumamon koja je donosila utjehu i malima i velikima u prevazilaženju neizvjesnosti. I japansko ministarstvo zdravlja iskoristilo je Amabie u promotivne svrhe na svom letku kojim se propagiraju mjere prevencije zaraze.

Amabie zasigurno neće otjerati pandemiju ni iz Japana ni iz ostatka svijeta ali nada koja prati svaku sličicu objavljenu na mrežama, često uz dobru dozu humora, donijet će malo vedrine u trenucima nesigurnosti. A pri tome će upoznati i podučiti različite generacije bogatom naslijeđu i pomoći da se barem s jednog njegovog dijela skloni debeo sloj prašine.

Korona virus