Perić: Schengen do Ilice

Petero policajaca u civilu upalo je u ponedjeljak navečer u prostorije Zelene akcije u centru Zagreba, raspitivalo se o migrantima, zastrašivalo jednog od zaposlenika udruge i uzelo njegove podatke.

– Uzeli su mu podatke i dali upute svom kolegi da ih ne upiše u bazu, već “sa strane”. Na zamolbu da izađu, to nisu htjeli napraviti – kazao je o upadu policajaca Luka Tomac, predsjednik Zelene akcije.

Na konferenciji za medije koju su organizirali Zelena akcija, Centar za mirovne studije i GONG poručeno je da se radi o grubom prekoračenju ovlasti policije, zbog čega će udruge od nadležnih institucija tražiti istragu. Tomac je objasnio kako u Zelenoj akciji isprva nisu znali tko su muškarci koji su upali u prostorije udruge pa su pozvali – policiju da ispita situaciju!

– Policija je na naš poziv brzo stigla, vani razgovarala s tom grupom, ali do nas nije došla. U povratnom pozivu policiji saznali smo da je grupa zapravo bila kriminalistička policija, no cilj njihova postupanja u našem prostoru nisu htjeli otkriti – rekao je Tomac. Iako ne želi nagađati o razlozima ovog upada, Marija Mileta iz Zelene akcije uputila je na kontekst u kojem se desio.

– Nasilno postupanje policije s granica se širi prema drugim sferama društva, tome svjedočimo već neko vrijeme. Imamo Schengen do Ilice. Posljednjih mjeseci policija na raznim lokacijama u Zagrebu intervenira po pitanju izbjeglica i migranata. Moguće je da je ovo jedna od tih lokacija, iako to trenutno ne možemo sa sigurnošću tvrditi. U svakom slučaju, ovo smatramo zastrašivanjem udruga koje, među ostalim, djeluju solidarno prema marginaliziranim društvenim skupinama – komentirala nam je Mileta.

Podsjetimo, u Zagrebu je od proljeća, kada je počelo izdavanje tzv. sedmodnevnih rješenja o povratku, sve više izbjeglica i migranata, a mnogi od njih skvotiraju po napuštenim zgradama. Tek je u novembru gradska vlast odlučila nešto učiniti po tom pitanju, ali sramotno nedovoljno – postavljena je “humanitarna” šatorska stanica pokraj ruševnog Paromlina. Zbog toga su ljudi i dalje prisiljeni na snalaženje kako god znaju i umiju, što je naročito teško u hladnim zimskim mjesecima.

Zelena akcija djeluje već 32 godine, a među ostalim pod svojim okriljem ima i Biciklopopravljaonu, prvi volonterski biciklistički servis u Hrvatskoj. U 12 godina rada, preko 800 bicikala donirano je tražiteljima azila, stanovništvu pogođenom poplavama 2016., osiromašenom povratničkom stanovništvu Banije, itd. Prostore udruge u Frankopanskoj mnogi građani prepoznaju kao mjesto otvorenosti i solidarnosti.

Govoreći o posve očitom trendu kriminalizacije solidarnosti, Sara Kekuš iz Centra za mirovne studije podsjetila je da posljednjih šest godina svjedočimo sustavnom prekoračenju ovlasti policijskih službenika u postupanju prema izbjeglicama i onima koji im pomažu.

– Ako se ovakav huliganski upad događa u samom centru Zagreba, što se onda događa daleko od očiju javnosti? Osim na granicama, iz medijskih napisa vidimo kako se policija odnosi prema navijačima i pojedinim građanima. Što je tek s onima koji nemaju mogućnost javno o tome progovoriti, zatražiti podršku i zaštitu? Gdje je kraj takvom postupanju, tko građanima garantira da nisu sljedeći koji će se naći na meti ovakvog policijskog postupanja? – kazala je Kekuš.

Kraj se ne sluti, a s obzirom na to da MUP već dugo najavljuje da se po ulasku u Schengen situacija mora strože kontrolirati, jedina garancija koju imamo je da od tzv. sigurnosnih snaga ništa dobro nije za očekivati.

Ivana Perić