Muminović: Ništa nismo prihvatili jer nam ništa nije ni ponuđeno

DEMANTI Astronomskog društva Orion povodom napisa u pojedinim medijima o prihvatanju ponude Općine Stari Grad.

Tragom informacije objavljene u pojedinim medijima da je postignut sporazum između Astronomskog društva Orion i sarajevske Općine Stari Grad, odnosno da je AD Orion prihvatio navodnu ponudu Općine, kontaktirali smo predsjednika AD Orion i osnivača opservatorije na Trebeviću Muhameda Muminovića.

“Ništa nismo prihvatili jer nam ništa nije ni ponuđeno. Mi želimo riješiti problem sa Općinom, ali za to je potrebna i dobra volja druge strane. Nadamo se da takva volja postoji. U svakom slučaju nećemo odustati od astronomije i Opservatorije na Trebeviću, nakon 50 godina rada”, izjavio je Muminović za NOMAD.

Podsjećamo, Općina Stari Grad je donijela odluku o iznajmljivanju Bistrik-kule kompaniji Job Invest doo, mijenjajući tako nakon nekoliko decenija namjenu Bistrik-kule. U skladu sa njihovom odlukom Bistrik-kula više neće biti u funkciji nauke već ugostiteljstva.

U međuvremenu se oglasila i Općina Stari Grad saopštenjem da je općina spremna ponovo ustupiti AD Orionu Bistrik-kulu ukoliko AD Orion ima sredstva za njenu obnovu. Pri tome, općinski oci i načelnik su potpuno svjesni da ta sredstva ne postoje, jer u suprotnom bi Opservatorij već bio obnovljen.

“Postupak dodjele objekta Trebević – Bistrik-kula proveden je na potpuno transparentan način u skladu sa pozitivnim propisima, te će stoga, Općina Stari Grad Sarajevo provesti dalju proceduru okončanja Javnog oglasa. Međutim, ukoliko je Astronomsko društvo Orion u mogućnosti obezbijediti potrebna finansijska sredstva za sanaciju Astronomske opservatorije na Trebeviću, Općina Stari Grad Sarajevo će iznaći modus da navedenom društvu dodjeli u zakup objekat Trebević – Bistrik-kula”, stoji u saopštenju Općine.

Iako se navodi da je odluka donesena na potpuno transparentan način, najmanje dvije stvari su netransparentne:

od kada i na osnovu čega Općina Stari Grad uopšte raspolaže Bistrik-kulom, objektom koji prije rata nije bio u vlasništvu općine, i

druga, vjerovatno je odluka o iznajmljivanju Bistrik-kule donesena u skladu sa propisima, ali je netransparentno na osnovu čega je donesena odluka o promjeni namjene objekta, nakon pola stoljeća, čime se otvaraju vrata još jednog ugostiteljskog objekta a zatvaraju vrata za astronomiju i Opservatorij na Trebeviću.

Nauke je, nažalost, u našem društvu svakoga dana sve manje a ugostiteljskih objekata sve više. Iz odluke i saopštenja Općine da se zaključiti da je strateško opredjeljenje Općine Stari Grad ugostiteljstvo a ne nauka, a u ovom slučaju ugostiteljstvo na štetu nauke.

Muhamed Muminović