Rašeta: Putinska vrela

Šahovska novela, HBO, 13. listopada, 20:00

Stefan Zweig jedan je od najvećih pisaca prve polovice 20. stoljeća. Dvadesetih i tridesetih on je najčitaniji i najprevođeniji pisac na planeti – ali u, vrag zna zašto prezrenom, žanru biografija. One koje je on napisao, nezaboravne su i neprevaziđene. Djela kao što su “Fouché”, “Casanova”, “Stendhal”, “Balzac”, “Romain Rolland”, “Dostojevski”, “Nietzsche”, “Freud”… i brojna druga nemaju premca. Bečki Židov (a bečka kultura druge polovice 19. i prve polovice 20. stoljeća bila je dominantno židovska) bio je istinski humanist (mnogi se pisci prikazuju takvima) i dobar čovjek (e, to mnogi već nisu). Zweig bi napisao po tisuću stranica nekog djela pa onda kratio, križao, izbacivao sve što je dosadno, suvišno, nepotrebno – katkad izrezavši i devet desetina napisanog, sve dok ne bi došao do čiste suštine predmeta, izložene na beskrajno zanimljiv način. Skoro sve što je tiskao zato je bilo savršeno. Sve su njegove biografije, portreti, vinjete (“Zvjezdani sati čovječanstva”) uzorne, nema loših. Kao autor fikcije Zweig je manje važan i manje uspješan, ali njegova “Šahovska novela”, koju je napisao pred kraj života (ubio se u Brazilu, ne mogavši živjeti u svijetu u kojem postoji nacizam) istinsko je remek-djelo, čudo tjeskobnog suspensea. HBO je na program stavio novu ekranizaciju te priče, u kojoj stoje vojvođanski Srbin, šahovski prvak svijeta, fahidiot Mirko Ćentović, i bečki Židov dr. B. Njih dvojica (odvojeno) putuju neposredno nakon rata prekooceanskim brodom u Ameriku. Dr. B-a je 1938. Gestapo zatvorio u jednu sobu bečkog hotela, koja je poslužila kao luksuzna samica. Cilj Gestapoa bio je izludjeti ga do te mjere da nacistima otkrije kodove tajnih računa na koje je kao bilježnik spremio bogatstvo pojedinih sunarodnjaka Židova. On je, međutim, u sobi našao knjigu o šahu, pa od kruha napravio šahovske figurice, uvježbavajući mjesecima majstorske varijante do besmisla, sve do kraja izolacije… postavši šahovski majstor bez ijedne odigrane partije. E, ta dvojica, na brodu za Ameriku, pod specifičnim okolnostima, počinju partiju šaha. Jedna slika govori kao tisuću riječi, kaže uzrečica, a ovaj film dokazuje njenu pogrešnost. Zweigova je novela napetija, teža, sugestivnija, mada se autor filma Philipp Stölzl jako potrudio da dočara psihozu situacije, i u tome u velikoj mjeri uspio – ipak ne dosegnuvši Zweigovu snagu. Film, međutim, zaslužuje preporuke, vrijedan je gledanja, a tko želi čitati, ima sreće, u Hrvatskoj su nedavno čak dvije izdavačke kuće objavile “Šahovsku novelu”.

Provjereno, Nova TV, 20. listopada, 23:10

Istraživački magazine Nove TV kontinuirano je dobar proizvod, bez obzira na talking heada, neovisno dakle o tome tko najavljuje priloge. Provjereno ima odlične novinare, među ostalima Anu Malbašu koja već godinama radi markantne priloge. Ovoga puta pogledali smo zanimljiv uradak o vjerskoj zajednici Riječ života, skupini koju predvodi neobični Damir Šićko Alić – to je onaj tip, sigurno ste ga nekad vidjeli na televizijama, koji u američkom zanosu nakon svake treće rečenice govori, viče ili urla aleluja. E, ta pentakostalna zajednica navodno podvrgava svoje članove strogoj kontroli, a najvažniji im je motiv doći do njihovog novca, desetine prihoda. Vrlo čudno za jednu vjersku zajednicu. Inače nisu takve… Zbog sumnje u govor mržnje Riječ života je i prijavljena saborskom Odboru za ljudska prava, a Malbaša je, razgovarajući sa sadašnjim i bivšim članovima, kao i s otkačenim vjerskim vođom skupine, napravila odličan prilog u dobroj emisiji kojoj nas je privukao atraktivan foršpan. Aleluja!

N1 Studio, 21. listopada, 11:05

Puhov kutak opet donosi rukovet zanimljivih stavova. Iva Puljić Šego je u skoro polusatnom ćaskanju s dr. Puhovskim doznala da je sukob Milanovića i Plenkovića “bura u čaši vode”, “falš” i “fejk” jer smo Ukrajini već poslali topove, pa je sad obuka vojnika beznačajna. Puhovski misli da se Rusije ne trebamo plašiti jer je vrlo slaba, ali u razgovor nismo čuli – a trebali smo – kako će se ustavnopravno riješiti situacija u kojoj za dolazak stranih vojnika treba Milanovićev supotpis ili dvije trećine saborskih zastupnika, a Plenković trenutno nema ni jedno ni drugo, pa ipak kaže kako će Ukrajinci doći. On veli da je o dolasku Ukrajinaca već odlučeno. OK, odlučeno je, ali kako? Kršenjem Ustava ili nekom tehnikalijom? Dovođenjem medicinara i tehničkog osoblja? To bi možda bilo u skladu s Ustavom. Čak i u državama poput naše Ustav je ipak razmjerno važan papir. Puhovski je opisao i Milanovićevu situaciju – SDP ga podržava iako je predsjednik u međuvremenu zauzeo desnu poziciju, ali SDP-u to ne smeta jer mu je važno da ruši HDZ. Sad, je li to zdesna ili slijeva, koga briga, što je uostalom danas ljevica. Muškarca ili ženu koji bi zamijenili Plenkovića Puhovski danas ne vidi, a ne vidimo ga ni mi. “Milanović je rekao”, zgraža se Puhovski, i mi s njim, “da je odlazeći rektor Boras sve radio za dobrobit Hrvatske i to je prošlo bez reakcije.” U njegovu je mandatu Zagrebačko sveučilište palo ispod 1200. mjesta na svijetu (istovremeno se kragujevačko, koje Plenković često prezrivo spominje, uzdiglo do 800.), ali eto, predsjednik ga je poslao u povijest i to cum laude. Zato nam tako i ide.

Aktuelnosti, Happy TV, 22. listopada, 20:00

Ratna propaganda na ovim je prostorima posve uništila novinarstvo. Kad pratite jedne medije, vidite da Rusi ubijaju samo malu djecu, a Ukrajinci samo ruske vojnike. Kad pratite druge, vidite da Rusi štite civile više nego Vojska spasa i gađaju samo vojne ciljeve. Prema jednima, Ukrajina je bivša država, prema drugima, Rusija će biti podijeljena na puno malih, bezopasnih državica. Gdje je istina u tom moru zapjenušanih strasti? Istina obitava tek na rijetkim otocima, teško je naći i tragove želje za poštenim i uravnoteženim izvještavanjem… Zašto je novinarstvo ubijeno, bez naloga državne cenzure i bez represije, teško je reći, no svijet kakav smo poznavali i u koji smo vjerovali do 24. veljače više ne postoji i u onom obliku više ga nikad nećemo vidjeti. Idemo u neko novo nenormalno, ali njegove konture zasad ne možemo naslutiti. U Aktuelnostima smo vidjeli zanimljiv intervju s Tulsi Gabbard, bivšom članicom američke demokratske stranke s Havaja. Ona je stranku napustila, kako je objasnila u duljem razgovoru za Fox News, zato što je shvatila da su se demokrati pretvorili u ratnohuškački stroj. Opisala je kako je tu partiju preuzela duboka država i vojnoindustrijski kompleks, koji se danas služi Joeom Bidenom kao maskotom, premda zna da mu je istekao rok upotrebe, ali ga neće mijenjati jer bi promjena bila riskantna. Na upit hoće li sad – u dvostranačkom sustavu – prijeći u neku drugu stranku, Gabbard je rekla da neće. Uglavnom, sjajno raskrinkavanja demokrata, stranke jastrebova i huškača na rat.

Dnevnik, HRT/Nova TV/RTL, 24. listopada, 19:00

Usporedili smo malo tri Dnevnika na dan početka Međunarodne krimske platforme. Apsolutno najbolji ulaz imala je Nova TV, čiji su reporteri razgovarali s očajnim stanovnicima Zagreba kojima je u prometu opet pokazano kako izgleda pakao. Neki stručnjak dobro je rekao da bismo trebali slijediti Slovence koji takve događaje izmještaju u Brdo kod Kranja. Dnevnik HRT-a je, naravno, sve dao na grandiozni uspjeh Andreja Plenkovića, dok je RTL počeo Dnevnik s cijenama goriva, koje su zadnji dan bile u režimu vladine kontrole. Ukratko, HRT najgori – ali, što je tu čudno.