Kriminal i pandemija

Živimo u periodu proglašene pandemije, broj zaraženih i oboljelih je u porastu. Policijski sat nije na snazi ali jesu preporuke i svakodnevni podsjetnici o mjerama iz Federalnog štaba civilne zaštite. Ukidanje policijskog sata na području Federacije je stupilo na snagu prvog dana Ramazanskog bajrama, 24. maja. Podaci govore da je 25. maj bio dan bez registriranih novozaraženih slučajeva, a već 11. juna, registrirano je 60 novih slučajeva zaraze covidom-19, i od tada broj novih slučajeva je u stalnom porastu. Stoga je opravdana zabrinutost zbog eventualnog pogoršanja situacije s obzirom na moguće intenzivne i brojne kontakte povodom predstojećeg Bajrama čiji početak pada posljednjeg dana jula.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara je prije predlaganja uvođenja policijskog sata kazao da se njegovo ministarstvo nije bavilo procjenom epidemiološke već sigurnosne situacije. Ali, bez obzira na noćne policijske patrole i smanjeno kretanje stanovništva tokom više od dva mjeseca, polugodišnji izvještaj Kantonalnog ministarstva unutrašnjih poslova pokazuje da se od januara do juna 2020. godine stopa kriminaliteta na području Kantona Sarajevo povećala u odnosu na isti period 2019. godine. Policijski sat prvenstveno uveden radi pandemije se pozitivno odrazio na širenje virusa ali ne i na sigurnosnu situaciju.

U navedenom periodu je u Kantonu Sarajevo evidentirano 13,9% više krivičnih djela u odnosu na isti period prethodne godine, dok je rasvijetljeno 9,5% manje djela po nepoznatom izvršiocu. Očekivalo bi se da je policijski sat onemogućio noćno kretanje maloljetnih lica i utjecao na evidentirano manje krivičnih djela koja su počinile maloljetne osobe, međutim nije tako. U prvom polugodištu ove godine bilježi se 28,6% krivičnih djela maloljetnika više dok je broj maloljetnih lica koja su sudjelovala u ovim djelima manji za 21,4% nego prethodne godine.

Manji broj lica je lišen slobode ove godine nego prošle, tačnije 17,7%, a evidentirano je dvostruko više slučajeva lišavanja slobode kada je u pitanju kršenje javnog reda i mira. Ono što najmanje ide u prilog efikasnosti mjere policijskog sata je činjenica da je znatno povećan broj izdatih prekršajnih naloga. U 2020. je utvrđeno 5.419 prekršaja, tj. 168,4% više nego lani, a prijavljeno je 5.500 lica ili 157,8% više.

Povećao se i broj poginulih lica u saobraćaju, za 16%. Uz to, prema Informaciji Kantonalnog MUP-a o stanju kriminaliteta, javnog reda i mira te sigurnosti saobraćaja, građani i građanke u Kantonu Sarajevo su ilegalno nabavljali, držali i nosili oružje u većem procentu nego prošle godine.

Počinjeno je i više krađa. Što se tiče slučajeva silovanja, bludnih radnji i pedofilije, u ovoj godini je zabilježen identičan broj prekršaja kao i prošle – osam.

S druge strane, ove godine je izvršeno manje ubistava nego prošle, ali je registrovano i više pokušaja ubistava. U najvećem broju slučajeva upotrebom hladnog oružja. 14 pojedinaca je sebi oduzelo život, što je manje nego u istom periodu 2019. godine. Treba istaći da su sve samoubice muškarci, u najvećem broju slučajeva stariji od 60 godina. Službeni je podatak da se stopa porodičnog nasilja smanjila. Koliko se desilo neprijavljenih slučajeva nasilja u porodici, nikad nećemo saznati.

Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo zastupnici će raspravljati o Informaciji o stanju kriminaliteta, javnog reda i mira i sigurnosti saobraćaja na području Kantona Sarajevo za period januar-juni ove godine. Neminovno je zaključiti da se stopa kriminaliteta u prvih šest mjeseci 2020. povećala u odnosu na 2019. godinu. Policijski sat nije umanjio stopu kriminaliteta, ali je vjerovatno pomogao u prevenciji širenja covida-19, iako njegov sigurnosni aspekt kao razlog uvođenja nije bio opravdan.

Na kraju treba dodati da je migrantsko stanovništvo učestvovalo u tek 75 od 2.135 zabilježenih krivičnih djela, što čini samo 3.51% od ukupnog broja. S obzirom da ovi slučajevi dobijaju ogromnu medijsku pozornost stiče se pogrešan dojam o velikom broju kaznenih djela u kojima sudjeluje ova populacija što je daleko od istine.

Lemana Filandra