Q magazin, posljednja stranica

Julsko izdanje Q magazina će ujedno biti i posljednje. Urednik Ted Kessler je objavio da je, nakon 34 godine, covid-19 razlog prestanka rada jednog od najutjecajnijih muzičkih mjesečnika. Gašenjem ovog britanskog medija, globalna muzička scena ostaje bez britkih, analitičnih ali i duhovitih tekstova o muzici. Održavanje godišnje dodjele Q Awards za najperspektivnije i najbolje na muzičkoj sceni je upitno.

Nekad su se u biblioteci British Councila, zatvorenoj prije 12 godina, nalazila najnovija izdanja Q magazina, kao i ostalih muzičkih, filmskih i književnih časopisa. U doba sporog interneta i čudesnog svijeta piraterije, imati pristup originalnim albumima je bilo dragocjeno iskustvo koje je činilo da se i sama osjećam kao da pripadam kulturnom kontekstu širem od lokalnog. Temelji mog ukusa će zauvijek ostati pod utjecajem prisnih foto-portreta i članaka Q magazina o radu muzičkih profesionalaca.

Q magazin je obilovao recenzijama najnovijih ali i historijski važnih muzičkih albuma, čime je propelirao indie kulturu i popularizirao muzičke festivale poput Glastonburyja i Readinga. Nenadmašne mjesečne liste novih pojava na sceni su bile priložene u kombinaciji sa ultimativnim-definitivnim-ma-najboljim-i-kraj listama pjesama, albuma, solo izvođača, bendova, vizuelnih oblikovanja albuma i ostalih aspekata umjetničkog izraza koji su se mogli kritički evaluirati. Intimni intervjui su bili iscrpne diskusije o ličnim stvaralačkim iskustvima pa su zauzimali i najveći prostor časopisa. Tako se jednom Liama Gallaghera pitalo šta njegova majka misli o svađi sa bratom Noelom koja je najvjerovatnije i razorila bend Oasis. Bono i ostatak benda U2 su pričali da su se za potrebe snimanja albuma Joshua Tree izolirali na selo i prolazili kroz lične drame i prepirke – što slušatelji njihovog znamenitog albuma nisu mogli ni pretpostaviti.

Na kraju Q magazina ne treba zaboraviti da su novinari i kritičari svojim preporukama zadržavali pažnju publike i na izvođačima koji godinama nisu nastupali ni snimali nove pjesme. Također su i jednim svojim tekstom o novoj zvijezdi u usponu znali doprijeti do dalekog Sarajeva i učiniti da pažljivim matematičkim zbrajanjima bitova dozvoljenog mjesečnog internet prometa odredim koju ću sljedeću pjesmu da skinem i poslušam. Dok je kućna telefonska linija slobodna, naravno.

S obzirom da je muzička scena, naročito kada je riječ o koncertima, doživjela kliničku smrt, gašenje važnog muzičkog časopisa bilo je neizbježno. Trenutno možemo samo nagađati o daljnjim posljedicama korona krize na muzičkoj sceni, ne samo na kreativnost i produkciju već prvenstveno na egzistenciju muzičara.

Štampani mediji koji su preživjeli internet revoluciju se nalaze pred izazovom preživljanja u vrijeme korone. Magazin Q, kao prvi veliki tragičar među njima, nije preživio covid-19.

Lemana Filandra