Mali diktator iz naše mahale

Uvođenje cenzure na mala vrata.

Nakon što je u RS-u uveden verbalni delikt pod izgovorom zaustavljanja lažnih informacija i širenja panike, a to u kombinaciji sa uvedenim vanrednim stanjem stvara dovoljne preduslove za diktaturu i autokratiju, po zakonu, načelnik sarajevske opštine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić pribjegao je istim metodama i uveo cenzuru na mala vrata u “svojoj” opštini.

Pod izgovorom sprečavanja “stigmatizacije” i naravno “širenja panike i nemira” izdao je mali diktator u nastajanju naredbu kojom se zabranjuje iznošenje ili prenošenje lažnih vijesti kojima se izaziva panika ili teže narušava javni red i mir ili onemogućava i ometa provođenje odluka i mjera opštinskih organa i drugih institucija.

Naredba odnosno zabrana se odnosi na radnje učinjene kroz sredstva informisanja, društvene mreže i drugo. Naredbe predviđaju visoke novčane kazne za prekršioce, a kreću se od 1.000 do 3.000 KM za fizička lica. Od 3.000 do 9.000 KM za pravna lica i od 1.000 do 3.000 KM za odgovornu osobu u pravnom licu. Naredba je stupila na snagu odmah i važit će do prestanka važenja odluke o proglašenju prirodne i druge nesreće u FBiH.

Nažalost, početkom ove sedmice bili smo svjedoci da su se iznosile laži i klevete o jednoj osobi iz Starog Grada, te se tvrdilo da je pozitivna na korona virus, a to nije tačno. Ne znamo motive za ovakve postupke, ali ih nećemo dozvoliti. Osobe koje su pozitivne na korona virus ne smiju biti stigmatizirane u društvu, niti bilo ko drugi smije biti žrtva nečijih laži i kleveta. Zato danas donosimo naredbu kojom ćemo spriječiti ovakve pojave“, izjavio je načelnik Hadžibajrić, koji je i komandant Opštinskog štaba civilne zaštite.

U isto vrijeme, pozivaju se građani da se pridržavaju svih propisanih mjera i aktivnosti u cilju suzbijanja širenja korona virusa, te da se ne stvara panika među stanovništvom s obzirom da se poduzimaju sve neophodne mjere.

Načelnik Hadžibajrić nije objasnio javnosti na koji način će se provoditi ova naredba odnosno koja komisija i na osnovu kojih kriterija će utvrđivati eventualnu odgovornost.

Ova mjera cenzure se pokušava javnosti predstaviti kao pokušaj zaštite od stigmatizacije na osnovu jednog slučaja, a ustvari je povod, izgovor za uvođenje staljinističkih metoda kojima se zastrašivanjem građanima, ionako zatvorenim u kućama, oduzima pravo na slobodu govora i obeshrabruje svaka kritika vlasti.

Srbija, odnosno Vučić, je prva uvela ovu mjeru, zatim je kopirajuću Srbiju istu mjeru uvela Republika Srpska, odnosno Dodik, a onda kopirajući RS i sarajevska opština Stari Grad, odnosno Hadžibajrić. Ova mjera je do sada u Srbiji i Republici Srpskoj korištena da se onemogući slobodan rad novinarima te su u tom smislu i poduzimane represivne mjere i pokrenuti pravni procesi.

Kako Vlada Srbije i Vlada RS do sada nisu pokrenule akcije i pravne procese protiv državnih medija pod njihovom kontrolom, odnosno političara koji nerijetko šire strah i paniku, ne samo neprovjerenim i izvitoperenim informacijama, već i skrivanjem činjenica, i neinformiranjem javnosti o zaista važnim stvarima koje su od životnog značaja za građane, tako ni načelnik Starog Grada neće sprečavati stigmatizaciju zaraženih već može ušutkivati i stigmatizirati svoje kritičare. Radi se o provjerenoj metodi političara, a to su sistematske i brojne tužbe protiv novinara i urednika kako bi im se onemogućio rad. To gledamo već dvadeset godina. U zemlji i regionu. Sada u vanrednoj situaciji političari koriste nevolju u kojoj smo se našli da nametnu sistem u kojem će biti “kadija te tuži, kadija ti sudi”, a u ovom slučaju kadija je načelnik opštine Stari Grad, koji koristi, po vlastitom nahođenju i potrebi, ovlasti komandanta opštinskog štaba civilne zaštite u vanrednoj situaciji.

Situaciju čini još apsurdnijom činjenica da se ova odluka odnosi samo na opštinu u kojoj je vladar Hadžibajrić. Eventualnu paniku koja će pogoditi građane Starog Grada može izazvati neko iz, naprimjer, opštine Centar, a Hadžibajrić tu ne može ništa, da ne spominjemo da velika većina lažnih vijesti dolazi iz inostranstva, sistematski, tako da ova mjera odnosno naredba ni na koji način ne štiti i ne može zaštititi građane opštine Stari Grad ali ih zato može zastrašiti da ne kritikuju radnje i neradnje svog načelnika.

Hadžibajrić podsjeća u ovoj teškoj situaciji na neke mirnodopske jalijaše i siledžije, a ratne komandante, koji su početkom opsade u “svojim naseljima” uvodili strahovlade ponašajući se kao kraljevi, gospodari života i smrti.

Bivši i budući koalicioni partneri Hadžibajrića na kantonalnom nivou nisu se do sada ogradili niti osudili ovaj staljinistički postupak svog političkog partnera. Možda je potez malog diktatora u pokušaju zapravo probni balon za buduće postupke kantonalne ili federalne vlade.

Činjenica je da ovu ni slične mjere do sada nisu uvele zemlje koje imaju dramatično tragičnu situaciju sa korona virusom, ni Italija, ni Španija, ni Velika Britanija ni druge, već je uvode isključivo autokratski režimi poznati po zastrašivanjima i sprečavanju slobode govora i uskraćivanju i ukidanju građanskih i ljudskih sloboda uopšte.

Edin Zubčević #koronavirus