Ivančić: 40 uputa za koaliranje

1. Razlika između političkog rada i prostitucije nije vrijedna spomenika.

2. Skok iz predizborne u postizbornu fazu političkog rada je prelazak s riječi na nedjela.

3. Ako se zbog sklapanja političkog savezništva morate odreći svojih uvjerenja, ostavite ta uvjerenja na mjestu gdje ćete ih naći kada se savezništvo raskine ili vas iz njega izbace kao isluženo kljuse.

4. Kada je na stvari glad za vlašću, imati svoje ja znači nemati sreće.

5. Kičma je atavizam iz predpolitičke ere.

6. Grize li vas savjest zbog toga što ste ulaskom u neprincipijelnu koaliciju iznevjerili povjerenje svojih birača, ugrizite i vi nju.

7. Poštujte ljude koji su glasali za vas, a naročito njihovu lakovjernost.

8. Indeks razvoja parlamentarne demokracije je prosječan broj izigranih na jednog izabranog. Hrvatska, hvala budi nebesima, bilježi kontinuirani indeksni rast.

9. Zalaganje za opće interese ima smisla samo ako se započinje od osobnog primjera.

10. Muška masturbacija je prilika da političar drži svoju riječ. Shvatili ste: nije preporučljiva tokom koalicijskih pregovora.

11. Čujete li da vas bije glas kako biste za unosnu političku funkciju prodali rođenu mater, sjetite se koliko vam je zla u životu nanijela ta žena.

12. O ocu da i ne pričamo.

13. Ako ste spremni koalirati i s crnim vragom da se domognete vlasti, nemojte biti sasvim relaksirani, jer crni vrag se možda nije spustio toliko nisko da bi koalirao s vama.

14. Tišti li vas spoznaja da ste tokom predizborne kampanje lagali svoje birače, razvedrite se činjenicom da ni sada ne govorite istinu.

15. Sjednete li za pregovarački stol s nekim tko vas je do jučer pljuvao, znajte da opraštanje nije vrlina, nego investicija.

16. Sjednete li za pregovarački stol s nekim koga ste do jučer pljuvali, ponašajte se kao da preko puta vas sjedi netko sasvim drugi, mada dosta sličan, pljunuti on.

17. Dok dogovarate moduse po kojima će se sklopiti i funkcionirati vladajuća koalicija, vodite računa o dobrobiti svih hrvatskih građana, osobito kurvinih sinova koji ne prežu ni od čega da se dokopaju vlasti.

18. Ne upuštajte se u savezništva s radikalima i ekstremistima, osim kad su prilike ekstremno teške, kao uvijek.

19. Ako vas zbog beskrupulozne postizborne trgovine mediji optuže za licemjerje, nemojte to primati lično, već dvolično.

20. Nemojte strahovati da ćete zbog postizborne prevrtljivosti i dokazane potkupljivosti platiti ceh na sljedećim izborima. Jedina od europskih vrijednosti koja je u Hrvatskoj uhvatila korijen je štokholmski sindrom.

21. Tokom pregovora s izglednim koalicijskim partnerima naglašavajte da je zbog budućnosti ove zemlje važno da se vaši uvjeti ispune ovoga trena.

22. Općenito govoreći, jedini smisao budućnosti je da posluži kao opravdanje za vaše ponašanje u sadašnjosti.

23. Ukoliko je za spas Hrvatske nužno da se upustite u prljava paktiranja, besramno trgovanje mandatima i slične suspektne radnje, tko ste vi da se ne povinujete Višem nalogu i zovu Domovine?

24. Dok se pokušavate utrpati u vladajuću garnituru, nemojte pretjerivati s deklariranjem ljubavi prema Hrvatskoj. Dovoljno je da to činite stalno.

25. Držite se temeljnih načela političke ekonomije: optužbe da ste prodana duša ne mogu ići na vašu dušu, pošto je ona već prodana.

26. Spopada li vas tokom pregovora želja da u isto vrijeme stisnete i prdnete, stvar je bezopasna dok god o tome ne serete naglas.

27. Ne zamarajte se lijevo-desnim prenemaganjima. Ljevica i desnica dolaze do punog izražaja kada ruka ruku mije.

28. Od osjećaja da ljigavo ulazite u savez s onima čiji su politički stavovi dijametralno suprotni vašima, važnija je spoznaja da ste tolerantna osoba koja uvažava druge i drugačije.

29. Od političkog partnera prema kojem osjećate gnušanje, gori je osjećaj gnušanja zbog toga što nemate političkog partnera.

30. Tko danas uspijeva svoja politička stajališta promijeniti preko noći, sutra će ih uspijevati zadržati preko moći.

31. Vladajuća koalicija mora se temeljiti na zajedničkoj programskoj osnovi, a zajednička programska osnova je da se sklopi vladajuća koalicija.

32. U slučaju da program vaše stranke nema ništa zajedničko s programom stranke s kojom sklapate savez, računajte da i program stranke s kojom sklapate savez nema ništa zajedničko s programom vaše stranke: to vam je, dakle, zajedničko.

33. Principijelan pristup koalicijskim pregovorima upućuje da je u principu bolje kad principa nema.

34. Viču li za vama da ste žetončić, uzvratite da vas boli kurčić.

35. Svjetonazorska pitanja je tokom pregovora o sklapanju koalicijske vlasti najbolje ostaviti kod kuće, a nakon što pregovori uspiju, premjestiti ih u novi stan što se daje na korištenje državnom dužnosniku.

36. Pomislite li da, zbog nečasnih postizbornih nagodbi u kojima i sami sudjelujete, parlamentarni izbori zapravo nemaju smisla, razmislite još jednom i dođite do istog zaključka.

37. Pretendirate li na ministarsku funkciju, istaknite da je to žrtva koju ćete podnijeti za boljitak Hrvatske, jer će u takvoj Hrvatskoj barem jednoj osobi – naime vama – biti bolje nego što je sad.

38. Dodamo li gornjoj napomeni da će, po logici stvari, bolje biti i članovima vaše šire obitelji, prijateljima, znancima… situacija u Hrvatskoj se popravlja sve više i više.

39. Ako ste pripadnik nacionalne manjine, vaš koalicijski potencijal obrnuto je proporcionalan tretmanu koji uživate u hrvatskome društvu. Jednostavnije rečeno: izrazito su poželjni predstavnici nepoželjnih.

40. Pitanje: Da li se broj prikupljenih mandata povećava sa dodavanjem moralnih nula? Odgovor: Ne, nažalost. Izborni sustav još uvijek nije savršen.

Viktor Ivančić

Ivančić: PEN & drek
Ivančić: Puzeći tekst
Ivančić: Kovanje rata
Ivančić: Vika i salama
Ivančić: Mlazni progon
Ivančić: Rent-a-Franjo
Ivančić: Ruska konjica
Ivančić: Jedan je pao!
Ivančić: Car crash
Ivančić: Leksik linča
Ivančić: Kuka i nauka
Ivančić: Trojni trakt