(c) Mohammad Hassan Forouzanfar

Đerković: Negativna geografija

Odgovor Iranskog arhitekte Mohammada Hassana Forouzanfara na prijetnje američkog predsjednika.

Trump k'o Trump, bolesnik ostaje bolesnik, no ipak simptomatična je bila tišina sarajevskih intelektualaca (a ima ih u više krugova, koji se tako vole zvati) na efemernu tweetersku nebulozu aktualnog američkog predsjednika: “Ako Iran napadne Amerikance ili američku imovinu, naciljali smo na 52 iranske lokacije, od kojih su neke na vrlo visokoj razini i vrlo važne za Iran i iransku kulturu, i ti ciljevi kao i sam Iran, BITI ĆE NAPADNUTI BRZO I IZUZETNOM SNAGOM.”

Trump je dodao i da 52 mete predstavljaju 52 Amerikanca koji su bili taoci u Iranu 444 dana nakon što su zarobljeni u američkoj ambasadi u Teheranu u novembru 1979. godine (?!), što bi moglo podsjetiti na još jednog bolesnika sa prebivalištem u Scheveningenu, koji je također pravdao svoje akcije nekakvom “osvetom nad Turcima”.

Iranski arhitekt Mohammad Hassan Forouzanfar odgovorio je na Trumpov tweet sa nedvosmislenim hashtagom #peace i likovno-oblikovanim slikama 10 iranskih mjesta pod zaštitom UNESCO-a, na kojima vijori bijela zastava, što je ujedno snažna poruka kako bi hipotetički gubitak ovih važnih istorijskih elemenata iranske kulture, bio tragedija i za naše zajedničko univerzalno naslijeđe.

No, kao što sam i kazao, čudna i duboka je ta iznenadna šutnja onih koji već više od dvije decenije viču uglas kako je rušenje Starog mosta i spaljivanje Vijećnice bio “pokušaj uništenja civilizacijskog koda”, “barbarski čin protiv čovječanstva”…

Pentagon nije precizirao koje su to 52 mete, jer slične mete uopće i nisu bile pripremljene, te se odmah distancirao od takove ideje. Haška konvencija iz 1954. godine kaže da “nacije moraju poduzeti sve moguće korake za zaštitu kulturnih dobara i suzdržati se od bilo kakvog djela neprijateljstva usmjerenog protiv takove imovine.” Također se kaže da nacije ne smiju koristiti kulturna mjesta za bilo kakve prijeteće svrhe koje bi te lokacije učinile vojnim ciljem.

Trump obožava brojke (pogotovu one novčane), pa je stoga i lupio taj, kao, simbolični broj. S druge strane, kultura, a slijedom toga i geografija mu nije jača strana. Kao da Trump uopće i zna gdje je Iran? No, izgleda da ne znaju i pojedini intelektualci od Sebilja do Marijin-dvora.

Andrej Đerković

Đerković: Snježna kugla
Đerković: Trompe-l'œil
Đerković: Seljak
Aslı
Đerković: Agnès
Đerković: Diana
Đerković: Lazaret
Đerković: Zlatno doba