Screenshot Televisió de Catalunya (TV3)

Đerković: Diana

Juni 1992. Olimpijski grad. Opsada.

Netko pretrčava raskrsnicu. Snajper tuče od ranog jutra.

Ona trči.

U desnoj ruci drži olimpijsku baklju. Iza nje u automobilu, njen suprug nagnut je kroz prozor. Kada nakon nekog kilometra preda plamen, suprug nespretno izlazi iz auta i pritrčavajući, ponosno je grli i daje joj cvijeće. Prilazi im zadihani dječak, koji je cijelo vrijeme trčao uz cestu.

Ona se zove Diana, suprug Pasqual, a dječakovo ime je Guim, njihov sin.

Početkom sedmice u olimpijskom gradu, preminula je Diana Garrigosa. Garrigosa je bilo drugo prezime moje Airy, ono majčino (apellido materno). Prvo prezime joj je očevo, od Pasquala Maragalla, bivšeg gradonačelnika Barcelone, kasnije i katalonskog predsjednika, koji je bio uz Sarajevo kada mnogi nisu htjeli, a kamoli poželjeli.

Uvijek nasmijana, sa borama lica kao da ih je narisao Mariscal, Diana je voljela često spremiti nam ručak, poslije kojeg smo se gubili u dugim razgovorima u salonu obiteljske kuće u malom mjestu Rupià, na čijem kredencu je stajala i ona olimpijska baklja. Diplomirani ekonomist, magistrirala je ekonomske znanosti na Sveučilištu za društvena istraživanja (NSSR) u Njujorku, poslije čega je radila u Općinskom računarskom centru Gradskog vijeća Barcelone i bila profesorica informatike u školi Aula Europea. Njen život bio je školski primjer diskrecije i digniteta, imala je ono, što bi Francuzi kazali “avoir de la classe”. Nakon što je Pasqualu 2007., dijagnosticirana Alzheimerova bolest, posvetila se brizi o svom suprugu, te zajedno s njim kao svoje naslijeđe ostavila zakladu “Fundación Pasqual Maragall”, koja je postala referenca u borbi protiv ove opake bolesti. Godinu dana ranije, u povodu desetogodišnjice uspostave kulturne suradnje Barcelone i Sarajeva, imao sam postavku “Zaborav ubija” (Oblidar mata) u Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA), koja ne bi bila moguća bez Diane.

Zaborav ubija žive koji se ne prisjećaju…

Oni kao Diana koji ne daju zaboravu, žive vječno.

Andrej Đerković

Đerković: Snježna kugla
Đerković: Trompe-l'œil
Đerković: Seljak
Aslı
Đerković: Agnès
Đerković: Lazaret
Đerković: Zlatno doba