foto: Dženat Dreković/NOMAD

Kolarić: Laži tihog ponosa

U aprilu 2014. godine, posle reakcije Fonda za humanitarno pravo, ministar odbrane je „na neodređeno vreme“ otkazao promociju knjige „Srebrenička podvala“ penzionisanog pukovnika Vojske Republike Srpske Ratka Škrbića, koja je bila planirana u Domu Vojske. Promocija Škrbićeve knjige održana je dve nedelje kasnije, u sali Vaznesenjske crkve u Beogradu. Osim nekolicine čitalaca Nove srpske političke misli, opskurni „crkveni“ događaj negiranja sudski utvrđenih činjenica nije zanimao nikog. Novinara na događaju nije bilo, jedina kamera bila je ona Fonda za humanitarno pravo, da dokumentuje.

Deset godina kasnije, stvari stoje značajno drugačije.

Početkom marta 2024. godine, u Domu Vojske promovisane su knjige o ratnom putu Drugog odreda Specijalne brigade policije Šekovići. Pripadnici tog odreda učestvovali su u streljanju Srebreničana u Kravici 13. i 14. jula 1995. godine. Istovremeno, šest autobuskih stanica dalje, pred Višim sudom u Beogradu odvija se suđenje za taj zločin pripadnicima Centra za obuku Jahorina Specijalne brigade policije MUP-a Republike Srpske.

Promociji je prisustvovala ministarka zdravlja, uz dva predstavnika Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Promociji je prisustvovala ministarka zdravlja, uz dva predstavnika Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Ministarka zdravlja se obratila prisutnima, ali nije poznato šta je tom prilikom rekla, budući da nijedno od tri ministarstva koja su podržala događaj o njemu nije izvestilo javnost.

Govornik na promociji bio je i penzionisani general VRS Svetozar Andrić. Dokazi o zločinima počinjenim u Andrićevoj zoni odgovornosti, koje je javnosti nedelju dana ranije predstavio Fond za humanitarno pravo, nisu bili prepreka za to. U publici je sedeo Tomislav Kovač, nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, protiv koga je Tužilaštvo za ratne zločine Bosne i Hercegovine podiglo optužnicu za genocid u Srebrenici.

Ono što je 2014. godine izgledalo kao incident, deset godina kasnije postalo je pravilo.

U aprilu 2014. godine, prvi potpredsednik Vlade (funkcija bitna samo tad i nikad više) Aleksandar Vučić postao je premijer Srbije. Međunarodna zajednica je bila zadovoljna izborom i saveznikom na terenu. U maju je premijer uručio donaciju Općoj bolnici Sarajevo. Premijer je govorio o budućnosti i pomirenju.

Ministar odbrane Bratislav Gašić je u junu 2015. godine proglasio državnom tajnom dokumente o delovanju 37. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije na Kosovu. Odluka je usledila pošto je Ministarstvu odbrane iz upućenih zahteva za pristup informacijama od javnog značaja postalo jasno da Fond za humanitarno pravo istražuje okolnosti ubistava i prenošenja tela kosovskih Albanaca u masovnu grobnicu u Rudnici.

Mesec dana kasnije, premijer je bio u Potočarima na obeležavanju godišnjice genocida u Srebrenici. Hatidža Mehmedović, jedna od majki Srebrenice, okačila mu je Cvet Srebrenice o rever. Sve se zaustavilo kamenicama koje su poletele ka premijeru. Nemili događaj okarakterisan je kao pokušaj ubistva, te postao tačka razlaza premijera i deklarativnog (nikako nameravanog) pomirenja.

Krajem 2015. godine, general Vladimir Lazarević se vratio sa odsluženja dve trećine kazne koju mu je Haški tribunal izrekao za zločine na Kosovu državnim avionom i u pratnji dva ministra. Ministri pravde i odbrane, Nikola Selaković i Bratislav Gašić, ocenili su da je povratak Lazarevića veliki dan za Srbiju.

Početkom januara 2017. godine, na tribini Srpske napredne stranke, održanoj u MZ Beška, govorio je Veselin Šljivančanin. Aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava napadnuti su i izbačeni sa tribine. Od povratka iz zatvora 2011. godine, sve do 2021, Veselin Šljivančanin, koga je Tribunal u Hagu osudio za pomaganje i podržavanje mučenja zarobljenika na Ovčari, održao je više od 30 promocija svojih knjiga u salama opština, domovima kulture i bibliotekama širom zemlje.

U vremenu „bez stida“ a „tihog ponosa“, kako ga je označio ministar odbrane Aleksandar Vulin, na Vojnoj akademiji predavanja su održali generali Lazarević, Delić i Diković, procesuirani i neprocesuirani ratni drugovi.

U vremenu ponosa, na mesto načelnika odeljenja za izdavačku delatnost Ministarstva odbrane postavljen je Miroslav Toholj, ratni ministar informisanja Republike Srpske i dopisni prijatelj Radovana Karadžića. Izdavački centar je 2018. godine objavio četvorotomni ratni dnevnik Nebojše Pavkovića, komandanta Treće armije Vojske Jugoslavije, osuđenog za zločine na Kosovu, i time uspostavio novu ediciju u svom izdavaštvu – ediciju Ratnik. Do oktobra 2019. godine, Ministarstvo je u tu ediciju uložilo gotovo četiri miliona dinara. Do danas, ediciju čini 14 knjiga različitih autora, od kojih je više njih osuđeno za ratne zločine. Edicija se redovno promoviše po sajmovima, povod je različitim skupovima u Domu Vojske. Iz Crkve dođu često. U crkvu ide ko želi.

U novembru 2018. godine, u jutarnji program se direktno iz zatvorske ćelije uključio Ratko Mladić i poslao nam poljubac.

General Lazarević predvodio je marš povodom Dana pobede nad fašizmom 2019. godine. Iste godine, a povodom obeležavanja godišnjice bombardovanja, u prostorijama KC Čukarica smenjuju se Vladimir Lazarević, Nikola Šainović, Momir Bulatović i Božidar Delić.

U februaru 2020. godine, delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predvođena ministrom Vulinom, položila je venac na grob Pavla Bulatovića. Bulatović je bio ministar unutrašnjih poslova Crne Gore u vreme deportacije izbeglih Bošnjaka vojsci bosanskih Srba, a ministar odbrane SRJ u vreme hapšenja i prisilnog vraćanja srpskih izbeglica na ratište.

Nekoliko dana kasnije, u svečanoj sali Opštine Stari grad, Vojislav Šešelj je promovisao knjigu „U Srebrenici nije bilo genocida“. Skup je nastavljen uprkos protestu aktivista neposredno pred promociju. Predsednik Gradske opštine Stari grad i funkcioner Stranke slobode i pravde podsetio je da „stranke koje imaju odbornike u opštini imaju pravo i da koriste salu te opštine“. Šešelj je knjigu potom promovisao i u zgradi Opštine Novi Beograd, na Radničkom univerzitetu u Novom Sadu, Otvorenom univerzitetu u Subotici, u Domu kulture u Kotlujevcu, u pozorištu „Dobrica Milutinović“ u Sremskoj Mitrovici, u gradskom bioskopu u Bajinoj Bašti. Na Sajmu knjiga, štand Velike Srbije zauzima centralno mesto.

Na Vojnomedicinskoj akademiji je u septembru 2020. godine umro general armije u penziji Dragoljub Ojdanić, saopštilo je Ministarstvo odbrane. U objavi su navedeni svi generalovi biografski podaci izuzev presude za zločine na Kosovu. U Domu garde na Topčideru održana je komemoracija preminulom oficiru.

Povodom 190 godina od osnivanja Garde Vojske Srbije, 5. maja 2021. godine, komandant Gardе uručio je zahvalnicu – kao najviše priznanje za doprinos u promovisanju, radu i ugledu Garde – penzionisanom i za ratne zločine osuđenom oficiru Garde Veselinu Šljivančaninu. Ministarstvo odbrane je u izveštaju sa obeležavanja Dana Garde izostavilo oficira, ali je lokalni odbor SNS-a izvestio o počasti ukazanoj tom članu Glavnog odbora stranke.

U julu 2021. godine, Beograd je dobio mural s likom Ratka Mladića na Vračaru, a u novembru mural je dobio državnu zaštitu.

Uprava za odnose sa javnošću i VFC „Zastava film“ pokrenuli su dokumentarni serijal „Herojske brigade“. Do sada su prikazani filmovi o tri motorizovane brigade: 125. mtbr, 37. mtbr i 243. mtbr VJ, čiji su pripadnici učestvovali u masovnim ubistvima civila na Kosovu. U planu su još tri filma. Premijere filmova održavaju se u javnim prostorima širom zemlje.

Krajem 2021. godine, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović uručio je odlikovanje generalu u penziji Vinku Pandureviću, osuđenom za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine počinjene u julu 1995. u Srebrenici.

Ministar Vulin delio je prvi red na svečanosti povodom Dana opštine Srebrenica sa Sašom Cvjetanom, pripadnikom Škorpiona. Cvjetanu tek što je istekla uslovna kazna na koju je pušten sa izdržavanja dvadesetogodišnje kazne zatvora za ubistvo žena i dece u Podujevu. Izbledeo je već iz kolektivnog pamćenja odlazak premijera Ivice Dačića na izložbu „Bogujevci / Vizuelna istorija“, koju su napravili preživeli iz zločina koji je Cvjetan počinio.

Osuđeni i osumnjičeni za ratne zločine svakodnevno gostuju u medijima kao hroničari i analitičari na istorijsko-političke teme. Prednjače Šainović i Pandurević, ne zaostaju Šljivančanin i Lazarević. Šešelj – uobičajeno.

U aprilu 2022. godine, u Svečanoj sali Doma Vojske Srbije predstavljena je knjiga Dragoljuba Ojdanića „Režiranje humanitarne katastrofe – privremen odlazak Albanaca s Kosova i Metohije 1999. godine“. Na predstavljanju knjige govorio je Nikola Šainović.

Na javni čas Osnovne škole „Đura Jakšić“, u aprilu 2023. godine, iz finskog zatvora uključio se Nebojša Pavković, nekadašnji komandant Treće armije Vojske Jugoslavije, koji je pravnosnažno osuđen na 22 godine zatvora za zločine protiv čovečnosti počinjene na Kosovu 1999. godine.

Vladimir Lazarević, kao pridruženi član Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, putuje po Srbiji i s ministrom deli boračke spomenice. Ovih dana general „komanduje“ državnim komemoracijama.

Tihi ponos države svaku je laž glasno, a bez stida, promovisao u istinu.

Jovana Kolarić