Nježni slon

Djecimetar

Kad se nađem u nekom gradu, ja prvo odem u zoološki vrt. U zoološkom vrtu odmah krenem prema kavezu sa slonovima. Slon je moja omiljena životinja. Znate li koliko je težak jedan odrasli slon? Četiri tone ili četiri tisuće kilograma! A znate koliko je dugačak? Od vrha rila do kraja repa slon je dugačak sedam metara. A koliko je visok? Slon je visok oko tri i po metra. Slon je golema životinja. Jeste li znali da slon nema više nego četiri zuba? Četiri kutnjaka. Sa svake strane po dva. A kada mu se kutnjaci istroše, narastu mu novi. I tako nekoliko puta za njegova slonovskog života.

Ispričati jednu istinitu zgodu, koja se dogodila u nekom rezervatu za proučavanje slonova. U tom rezervatu grupa znanstvenika proučavala je narav i sposobnosti slonova, a osobito njihov osjećaj za ravnotežu. Jedan slon iz tog rezervata, Mike, ponašao se neobično. Čuvari su zamijetili da Mike noću nekamo nestaje. Odlučili su da ga prate i vidjeli su da Mike odlazi do nekog drveta udaljenog oko tri milje od rezervata i tamo stoji sve do izlaska sunca surle podignute u vis. Čuvari su o neobičnom Mikeovu ponašanju izvijestili znanstvenike. Sada su svi pratili Mikea koji je svake noći odlazio pod drvo, ispružio surlu uvis i stajao tako do izlaska sunca. A onda se vraćao u rezervat.

“Možda promatra mjesec”, rekao je jedan znanstvenik promatrajući Mikea koji nepomičan stoji pod drvetom surle ispružene uvis prema krošnji.

“Ali mjesec se vidi i odavde. Zbog toga ne treba ići tri milje daleko. Osim toga, svi drugi slonovi za to vrijeme spavaju”, rekao je drugi.

Odlučili su da postave visoku ogradu. Drugo jutro našli su ogradu srušenu. Mike je, kao i svake noći, ustao, otišao pod svoje drvo i stajao ondje uzdignute surle sve do izlaska sunca.

“Hajde da pogledamo to drvo”, složili su se znanstvenici.

Drvo kao drvo, nije bilo ničeg neobičnog. A onda su na grani točno iznad mjesta na kojem je svake noći stajao Mike opazili gnijezdo. Kad su se popeli do gnijezda, našli su u njemu male ptiće, bez mame. Mike je svake noći ustajao, odlazio pod drvo i svojim dahom, kao s toplim fenom, grijao ptiće sve do izlaska sunca, da se ne bi smrzli. Noći su u tom kraju bile hladne, a ptići nisu imali mamu.

To je istinita priča koja govori o tome kakvi su slonovi. I zato da nisam čula da nekome pogrdno kažete: Slone jedan! Slonove ne dirajte. Slonovi su dobri.

Dubravka Ugrešić


Rodić: Propovjednik
Hadžić: Danilo Kiš
Ovčina: Argentina