Bašić: Babylon

Migrantski vodič

Preživjeli smo 160 godina kontakta sa spoljašnjim svijetom! – izjavio je ponosno njen nesuđeni djed, plemenski vođa. On je od svoga oca naslijedio moć vračeva koji sazivaju ciklone. Jednom je šetao plažom i slučajno ugledao japansku podmornicu kako izranja iz Južnog Pacifika. Na mjestu se onesvijestio, a njegova mlada žena Babylon javno ga je ismijavala u selu:

– Ako je on vrač i vidi svaku ajkulu u moru, kako nije znao kakve još strahote plivaju u vodi?

Vrač se za osvetu odrekao hrišćanstva i vratio se vjerovanjima svojih predaka. Umjesto u nesvijest pao je u trans, iz kojeg se probudio čudesno miran i selu objavio da je od toga dana pijenje opojne kave tabu za plemenske žene.

– Ako i one budu pile, ko će raditi? – objasnio je na skupu plemenskih mudraca.

Svi su se složili. Kad je Babyloni pokušao promijeniti ime u Iloilovatu, rekla mu je da će ga naoštrenom bambusovom trskom zaklati usred noći i urediti da izgleda kao da ga je zaklala divlja svinja.

Negdje u to vrijeme na ostrvo je prinudno sletio američki pilot. Kad je, izudaran, otvorio oči, pred njim je u sjenci narandžastih ljiljana stajala gola Babylon. Plavokosog i crvenog u licu provela ga je kroz selo i pokazala mu lobanje svojih predaka. Dok je on popravljao avion, ona se vrzmala oko njega i lovila mu šišmiše za večeru. Nekoliko mjeseci kasnije pilot je pokazao u nebo – pa u Babylon.

Vijeće staraca odlučilo je da ideja i nije tako loša: Babylon je u svom šatoru okupljala žene koje su kradom pile kavu. Osim toga, oko vrata je nosila ajkuline zube, što je veoma loš znak i sluti na povratak misionara, kojih su se jedva otarasili. Posljednjeg su morali udaviti u moru jer je privlačio žene.

Babylon je tako postala prva osoba koja je ikada odletjela s ostrva. Njena kćerka rođena je u Sidneyu, a unuka na Zlatnoj Obali. Unuka se zove Dalmatia i kaže da njeno ime tačno opisuje Zlatnu Obalu, a znači: lažno svjetlo.

Babylon je biblijsko ime i znači uzburkanost i nemir.

Mina BAŠIĆ: Migrantski vodič

Bašić: Fotorobot
Bašić: Sveta tri kralja
Bašić: Na današnji dan
Bašić: Migrantska bajka
Bašić: List
Bašić: Autobus
Bašić: Zatvaranje neba
Bašić: Köln
Bašić: Karadeniz bölgesi
Bašić: Hor
Bašić: Sahrana
Bašić: Hvar
Bašić: Hvar II
Bašić: Kraj rata
Bašić: Rodni list

Stanković: Žmurke
Rodić: Azil
RegionElle: Nela Krnić