iz filma Ponyo

Hayao Miyazaki, desetljeće

Legenda animiranog filma, Japanac Hayao Miyazaki proslavio je osamdeseti rođendan. On je jedan od osnivača Studija Ghibli koji je s radom započeo 1985. godine, a u kojem su nastali neki od klasika animiranog filma kao što su Moj susjed Totoro (1988), Princeza Mononoke (1997) i Avanture male Chihiro (eng. Spirited Away) iz 2001. godine.

Za film Avanture male Chihiro Miyazaki je 2003. godine dobio Oskara za najbolji dugometražni animirani film, a dobitnik je i nagrade za životno djelo koja mu je dodijeljena na Svjetskom festivalu animiranog filma u Zagrebu 2004. godine.

U čast obilježavanja 80. rođendana ovog umjetnika, gledatelji širom svijeta i ljubitelji animiranog filma i radova Studija Ghibli imaju priliku pogledati dokumentrani film o Miyazakijevom životu i stvaralaštvu. Deset godina sa Hayaom Miyazakijem je sniman od 2006. do 2016. godine, a tokom tih perioda reditelj filma Kaku Akawara dobio je jedinstvenu priliku da prati i snima Miyazakija.

Dokumentarac čine četiri epizode, svaka u trajanju od 49 minuta, a prate nastanak dva Miyazakijeva filma, Ponyo na litici uz more iz 2008. godine i Vjetar se diže iz 2013. godine, što je vrijeme koje su snažno obilježili zemljotres u Tohokuu, kao i tsunami koji je prouzrokovao razornu nukleranu katastrofu u Fukushimi 2011. godine. Pored toga, film pruža uvid i u Miyazakijevu svakodnevnu rutinu, daje njegova razmišljanja o životu i prikazuje umjetnički proces nastanka filmova.

Miyazaki je samozatajan i vrlo rijetko se pojavljuje u javnosti tako da je ovaj dokumentarac objavljen 2019. godine prava rijetkost jer publici nudi priliku da vidi kako nastaju filmovi u kojima su glavni likovi često djevojčice ili snažne mlade žene i da svjedočimo načinu na koji razmišlja izuzetan umjetnik čiji se radovi bave temama kao što su čovjekov odnos prema prirodi, važnost umjetnosti i zanatskih vještina, kao i napori da se u svijetu sklonom nasilju sačuva miroljubivost.

Za svoja maštovita djela Miyazaki kaže da imaju jednostavan cilj i da mu je namjera da djeci ispriča priče zbog kojih će pomisliti da je život lijep. U ovom dokumentarnom filmu možemo čuti o stvaralačkom procesu u kojem su nastali neki od prepoznatljivih likova, upoznati se s poetskom vizijom autora i razmišljanjima o važnosti animiranog filma, saznati kakva su njegova promišljanja o prolaznosti vremena, kao i o profesiji animatora za koju kaže da prolazi kroz period velikih promjena. Miyazaki kratko govori o svom privatnom životu, kao i svom često konfliktnom odnosu sa sinom Gorom Miyazakijem.

Film se može besplatno pogledati na japanskom kanalu NHK, a moguće je izabrati titlove na 11 jezika.

VD NOMAD