foto: Pixar

Float, o dječaku koji lebdi

Animacija je sjajan način da se prezentiraju ideje i stavovi i da se na možda jedan suptilniji način dopre do gledatelja. Američki filmski studio koji producira animirane filmove Pixar je krajem 2019. godine objavio kratki animirani film pod naslovom Float koji na delikatan način govori o autizmu.

Osim što o autizmu progovara putem metafore o dječaku koji ima sposobnost da lebdi, ovo je ujedno i prvi kratki Pixarov film u kojem je glavni lik filipinskog porijekla. Naime, američko-filipinski reditelj ovog filma je Bobby Rubio koji ima sina s autizmom, a njih dvojica zajednički oblikuju priču koja je prikazana putem govora tijela i uz vrlo malo dijaloga.

Rubio je prvobitno razmišljao da glavni likovi u filmu budu bijelci, a ne likovi filipinskog porijekla, ali je na nagovor kolege ipak odlučio da ih prikaže kao Filipince znajući da će i njegov sin pogledati film.

Tokom ovog sedmominutnog filma otac otkriva da njegov sin može lebdjeti, za razliku od ostale djece. Otac najprije pokušava prikriti neobičnu sposobnost svoga sina, strahujući da bi ljudi na njega reagirali sa strahom i odbojnošću, sve dok jednog dana, neizbježno, istina ne izađe na vidjelo. Tada je otac prisiljen donijeti odluku i prihvatiti svoje dijete onakvo kakvo jeste.

Sam Rubio kaže da je nakon što je njegovom sinu dijagnosticiran autizam prošao kroz fazu depresije, ali da je film inspiriran načinom na koji je on na kraju prihvatio ovu dijagnozu.

Film pomaže da gledatelji bar malim dijelom osjete iskustvo roditelja djece koja su iz nekog razloga drugačija od svojih vršnjaka, a to su iskustva s kojim se svakodnevno nose milioni roditelja širom svijeta.

Priča je stoga primjenjiva i na svaku drugu situaciju u kojoj se pojedinac razlikuje od sredine u kojoj živi, a filmom se podstiču razumijevanje i empatiju prema onima koji su drugačiji jer prikazuje instinkt i potrebu da zaštitite one koje volite, kao i nadu da će ih bez obzira na njihovu različitost okolina prihvatiti.

Float je krajem februara ove godine objavljen na YouTubeu zajedno s još jednim kratkim animiranim filmom pod nazivom Wind koji je režirao Koreanac Edwin Wooyoung Chang i pripovijeda o migraciji Korejaca u Ameriku.

Pixarova namjera je bila da ovim animiranim filmovima skrene pažnju na neke od posebno aktuelnih tema. Film Float je od objavljivanja na YouTubeu za manje od mjesec dana pogledalo više od 40 miliona ljudi.

VD NOMAD


Zlatar: Odjeci budućnosti
Deduš: Nedjeljni izlet
Rodić: Osuđenik
Dragojević: Prizor