foto: Gitanjali Rao, Time magazin

Gitanjali Rao, dijete godine

Magazin Time izabrao je petnaestogodišnju Amerikanku indijskog porijekla Gitanjali Rao iz Kolorada za dijete godine. Iako ovaj magazin već 92 godine bira osobu godine, Rao je prvo dijete kojem je dodijeljeno ovo priznanje.

Tako se na naslovnici magazina Time našla ova briljantna i talentirana mlada naučnica koja se koristi tehnologijom da bi ponudila inovativna rješenja za probleme poput zagađenja pitke vode, ili ranog otkrivanja upotrebe opijata, do maltretiranja djece na društvenim mrežama.

Izabrana je u konkurenciji 5.000 djece iz Sjedinjenih Američkih Država, a Time je izabrao upravo Gitanjali Rao navodeći njenu sposobnost da primijeni naučne metode na stvarne probleme i njenu želju da motivira drugu djecu da i sami pokušaju riješiti neke od problema u njihovim sredinama. Širom svijeta Rao je već držala seminare o izumiteljstvu, a brojnim polaznicima bila je i mentorica. Za specijalno izdanje magazina Time, na čijoj je naslovnici, intervju s njom je vodila glumica i rediteljica Angelina Jolie.

Tokom razgovora, Gitanjali je rekla da je o nauci počela razmišljati već u drugom ili trećem razredu smatrajući da se nauka, ali i tehnologija, mogu iskoristiti kako bi se pokrenule neke društvene promjene. Iako za sebe tvrdi da ne izgleda kao tipični naučnik, a za naučnike kaže da ih u medijima uvijek prikazuju kao bijelce, starije ljude, obično muškarce u bijelim mantilima, ispričala je kako je već s deset godina rekla roditeljima da želi da se bavi proučavanjem tehnologije karbonskog nanocijevnog senzora u Laboratoriji za istraživanje kvaliteta vode u Denveru, koja omogućava pronalaženje načina za utvrđivanje prisustva onečišćivača, poput parazita ili olova, u pitkoj vodi.

Ova djevojka razmišlja i o problemima s kojima se suočavaju generacije mladih, ali i o nekim drugim naslijeđenim problemima s kojim se u toku globalne pandemije svijet i dalje mora hvatati u koštac, uključujući i problem poštivanja ljudskih prava, kao i druge probleme koje pripadnici njene generacije “nisu stvorili, ali sada ih moramo rješavati” jer razvoj tehnologije nudi više mogućnosti da se traga za rješenjima vezanim za klimatske promjene ili zlostavljanje djece u cyber prostoru. Jedan od njenih pronalazaka je aplikacija Kindly, dodatak za Google Chrome koji koriste vještačku inteligenciju da bi se u ranoj fazi prepoznali ukoliko su djeca u online prostoru izložena maltretiranju.

“Moramo pronaći neku temu koja nas istinski zanima, neki problem i onda ga nastojati riješiti. Čak i kada je u pitanju neki ne tako krupan problem, kao što ja na primjer želim pronaći jednostavan način za skupljanje otpadaka, želim pronaći način da taj problem koji me zanima riješim. Ne moramo biti pod pritiskom da riješimo neko krupno pitanje”, tvrdi Gitanjali i poručuje: “Ako ja to mogu, može bilo ko”.

U konkurenciji ovogodišnjeg izbora za dijete godine našlo se pet finalista uzrasta od 8 do 16 godina koji su u svojim sredinama ponudili zanimljiva i korisna rješenja za probleme poput uzgoja hrane u kriznim područjima, dizajniranje boljih igračaka za djecu s posebnim potrebama i pokretanje dijaloga o rasnim pitanjima.

Magazin Time je ove godine producirao i TV program pod nazivom Vrijeme za djecu, u saradnji s dječijim TV kanalom Nickelodeon, a naredne sedmice tradicionalno bira osobu godine.

VD NOMAD