Scena iz predstave

Virtuelni Lazarus

Lazarus je mjuzikl za koji je stihove i muziku napisao David Bowie, koautor je bio irski pisac Enda Walsh. Prva izvedba bila je u New Yorku krajem 2015. godine što je bilo i posljednje Bowiejevo pojavljivanje u javnosti, a Lazarus je jedno od posljednjih muzičkih djela koje je Bowie dovršio prije svoje smrti, 10. januara 2016. godine.

Lazarus je utemeljen na romanu The Man Who Fell to Earth, Waltera Trevisa iz 1963. godine o očajnom vanzemaljcu alkoholičaru Newtonu koji želi da se vrati na svoj planet. Prema tom romanu je 1976. godine snimljen i istoimeni film u kojem je glumio Bowie.

Mjuzikl Lazarus, u režiji belgijskog pozorišnog reditelja Ive van Hovea u kom nastupaju i glumac iz popularne serije Dexter Michael C. Hall i brodvejska zvijezda Sophia Anne Caruso, nastavio je privlačiti pažnju publike širom svijeta i nakon Bowiejeve smrti pa je od decembra 2018. godine nastavio život na pozornicama u New Yorku, Londonu, Bremenu, Düsseldorfu, Beču, Linzu i Hamburgu.

S obzirom da je ovo jedan od rijetkih muzikla koji je u samo godinu od prve izvedbe postavljen i u čuvenom londonskom pozorištu King's Cross, ne iznenađuje činjenica da izvedbu ovog muzikla planiraju različiti ansambli i na kazališnim daskama u Aarhusu, Nurembergu, Leipzigu, Amsterdamu, Bielefeldu, Göttingenu, Melbournu, Oslu i Tel Avivu.

Lazarus će tokom tri dana, počevši od 8. januara (Bowiejev rođendan) do 10. januara (peta godišnjica njegove smrti) 2021. godine biti dostupan putem live streaminga, u terminima prilagođenim za četiri vremenske zone.

Pored zanimljivih glumačkih izvedbi, mjuzikl Lazarus predstavlja i pjesme kojima je obuhvaćena skoro cijela Bowiejeva karijera, sa ranih kao što su This is Not America (1985), Changes (1971), Absolute Beginners (1986), preko Life on Mars (1971) sve do njegovog posljednjeg albuma Blackstar (2016) na kojem smo vidjeli Bowieja kako se miri sa svojom smrtnošću i neizbježnim krajem, zbog čega je posebno dirljiva završna numera mjuzikla i izvedba jedne od najpoznatijih Bowiejevih pjesama koju je 1977. snimio sa Brianom Enom – Heroes.

U godini koju je obilježila pandemija a koju završavamo novootkrivenim sojevima virusa i iščekivanjem vakcinacije u nadi da ćemo se vratiti uobičajenom načinu života, čini se da ćemo još izvjesno vrijeme koncerte i pozorišne nastupe pratiti sa sigurne distance, iz svojih domova, preko online platformi i kompjuterskih ekrana. Tako razmišljaju i tvorci Lazarusa pa je streaming ovog mjuzikla moguće pratiti po cijeni od 18 eura.

VD NOMAD