Širom otvoreni Orsay

Popularni Musée d’Orsay u Parizu ima jedinstvenu kolekciju slika i skulptura, kao i dekorativne umjetnosti, fotografija i grafičkih radova, te nudi uvid u raznolika djela nastala od 1848. do 1914. i prikazuje način na koji se tokom tog perioda umjetnost razvijala.

Zgrada izgrađena početkom 19. stoljeća za Svjetsku izložbu u Parizu prvobitno je bila zgrada željezničke stanice na lijevoj obali rijeke Sene. Pretvorena je u Muzej, koji je otvoren 1986. godine, a nadsvođena dvorana željezničke stanice Gare d'Orsay od tada je ostala uglavnom nepromijenjena.

Početkom marta ove godine Musée d’Orsay najavio je projekat Širom otvoreni Orsay (Orsay Grand Ouvert) koji obuhvata planove renoviranja, proširenja i potpunog iskorištavanja svih prostorija ove zgrade iz 19. stoljeća, čime će se Muzeju omogućiti da prikaže veći broj umjetničkih djela iz svoje velike zbirke koja uključuje najveću kolekciju impresionističkih umjetničkih djela na svijetu.

Prilikom renoviranja prostora, nekadašnje hotelske sobe izgrađene u okviru prvobitne željezničke stanice, koje se trenutno koriste kao administrativni prostor za poslove Muzeja, bit će pretvorene u dodatno krilo Muzeja u kojem će biti smještena nova impresionistička i postimpresionistička galerija na prostoru od oko 1.200 kvadratnih metara, a uredi trenutno smješteni u južnom krilu Muzeja bit će prebačeni na drugu lokaciju nedaleko od sadašnjeg Muzeja.

Musée d'Orsay i njegovu iznimnu umjetničku kolekciju djela iz 19. i 20. stoljeća svake godine posjeti oko 3,6 miliona posjetilaca, a izloženi su radovi Claudea Moneta, Augustea Renoira i drugih poznatih umjetnika. Posljednjih godina Muzej je, između ostalog, nabavio gotovo tristo umjetničkih djela francuskih umjetnika Pierrea Bonnarda, Henrija Matissea, Amedea Modiglianija i Édouarda Vuillarda, zahvaljujući svojim američkim pokroviteljima Marlene i Spenceru Haysu.

Najavljeno proširenje Muzeja djelomično je omogućeno i zahvaljujući velikoj donaciji od 22,3 miliona američkih dolara koju je Muzeju poklonio anonimni donator putem udruženja Američki prijatelji Muzeja d’Orsay.

Projekat Širom otvoreni Orsay trebao bi biti izvršen u dvije faze: prva (obrazovni centar) do 2024. godine, a druga (novo krilo) do 2026. godine. Nakon završetka radova, ovo će biti prvi put da je cijela zgrada nekadašnje željezničke stanice otvorena za javnost.

Prema izjavama predstavnika Muzeja, planirano je da se galerije na četvrtom spratu Muzeja pretvore u obrazovni umjetnički centar gdje će djeca i učenici moći pohađati časove umjetnosti uz pomoć digitalne tehnologije, a cilj je da se na ovaj načim posveti posebna pažnja najmlađim posjetiocima i da se za sve ljubitelje Muzeja organizira dinamičnije muzejsko iskustvo.

“Širom otvoreni Orsay omogućit će nam da postignemo osnovni cilj Muzeja: da se posjetiteljima ponudi prijatno iskustvo i doživljaj umjetnosti u prostranim galerijama, ali i da se osiguraju obrazovni resursi koji će obogatiti njihovo razumijevanje naše kolekcije i istorije umjetnosti i kulture “, kaže je Laurence des Cars, predsjednik Muzeja i njegove sestrinske institucije Musée de l'Orangerie.

Iako je dovršetak projekta planiran za nekoliko godina, ovo su ipak dobre vijesti koje vraćaju nadu u povratak normalnom načinu života nakon pandemije, uprkos činjenici da su francuski muzeji privremeno zatvoreni kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

VD NOMAD


Zlatar: Odjeci budućnosti
Deduš: Nedjeljni izlet
Rodić: Osuđenik
Dragojević: Prizor