Umjetnička platforma budućnosti

S obzirom da su usljed pandemije širom Evrope ponovno uvedene striktne mjere i policijski čas, mnoge kulturne institucije pokušavaju pronaći alternativne načine kako doprijeti do publike i umjetnost učiniti pristupačnijom u vrijeme kada su, pored obavezne fizičke distance, zabranjena sva masovnija okupljanja. Situacija u Nizozemskoj slična je kao i u drugim dijelovima kontinenta, te je konzorcij muzeja odlučio da publici širom svijeta omogući pristup nekim od najpoznatijih umjetničkih djela, odnosno da putem digitalne platforme Van Gogh Worldwide publici pruži mogućnost da uživa u djelima ovog majstora ekspresionizma.

Projekat obuhvata djela Vincenta Van Gogha koja se nalaze u 13 nizozemskih muzeja, kao što su amsterdamski Muzej van Gogh, Muzej Kröller-Müller, Rijksmuseum, Holandski institut povijesti umjetnosti, Muzej Boijmans van Beuningen… Oni su zajednički predstavili digitalnu kolekciju od preko hiljadu umjetničkih djela, uključujući i neke od Van Goghovih najpoznatijih radova. Ovo digitaliziranje muzejskih fundusa započeo je Muzej Van Gogh, a skoro polovina post-impresionističkih djela ovog umjetnika sada je dostupna u digitalnoj formi. U bazi je uz svako djelo dat i komentar povjesničara umjetnosti ili stručnjaka za Van Goghov opus.

Djela ovog čuvenog umjetnika u fundusima su i drugih muzeja širom svijeta, a cilj projekta je u budućnosti objediti sva djela Vincenta Van Gogha i prezentirati ih u okviru ovog jedinstvene platforme. Van Goghova životna i umjetnička priča ne prestaje fascinirati, a valja podsjetiti da je ovaj umjetnik, koji za života nije bio slavan, tvrdio da ne može ništa učiniti da promijeni činjenicu da se njegove slike ne prodaju ali i da je siguran da će ljudi jednog dana shvatiti kako “njihova vrijednost daleko prevazilazi vrijednost utrošenih boja”.

Za života je naslikao 860 ulja, naslavnija djela nastala su u posljednje dvije godine njegovog života, od 1888. do 1890. godine. A velik broj njegovih crteža olovkom na papiru, koji prikazuju pejzaže i likove iz Van Goghove svakodnevnice, podjednako su zanimljivi.

Van Gogh Worldwide, kao digitalna platforma koja najavljuje nove trendove u umjetnosti u budućnosti, publici je učinila dostupnim, uz više od 300 ulja, i preko 700 crteža, skica i litografija, a ljubitelji umjetnosti i života velikog majstora mogu dobiti i informacije o okolnostima u kojima su djela nastajala, podatke o restauracijama i druge detalje koji su često teže dostupni a koje u muzejima obično prezentiraju kustosi.

Mada se o životu Vincenta van Gogha manje-više sve zna, ova digitalna platforma nudi detaljniji i sveobuhvatan uvid u rad umjetnika koji je za života tragao za razumijevanjem i znanjem, a u pismu bratu Theu je pisao: “Ako nastavimo voljeti iskreno ono što je zaista dostojno ljubavi, ne rasipajući svoju ljubav na beznačajne i ništavne i bljutave stvari, steći ćemo malo po malo više prosvijetljenosti, znanja i postaćemo jači.”

VD NOMAD