Nova evropska prijestolnica moderne arhitekture

Otvaranjem Opera house 2007. godine, koju su dizajnirali arhitekti iz lokalne firme Snøhetta, u Oslu je započela arhitektonska renesansa.

Na mapi moderne gradske arhitekture, zgradi Opere od bijelog granita, aluminija i stakla u centralnom dijelu Osla – Bjørviku, pridružila se i nova moderna biblioteka otvorena u julu ove godine. Zgrade su locirane jedna do druge, a novu biblioteku je dizajnirala arhitektonska kuća Atelier Oslo i Lundhagem koja je pobijedila sa svojim dizajnom na konkursu organiziranom 2009. godine.

Nazvana je Deichman Bjørvika ili Biblioteka Deichman, po Carlu Deichmanu koji je svojom kolekcijom knjiga započeo formiranje prve javne biblioteke u ovom gradu još 1785. godine.

Zgrada biblioteke ima pet spratova na kojima je predviđeno da bude raspoređeno oko 450.000 knjiga. Centralni atrijum otvoren prema krovu povezuje prostor podijeljen na manje zasebne cjeline. Prvi sprat je posvećen knjigama za djecu, na drugom i trećem se osim knjiga nalazi i manja sala za prezentacije, a na posljednjem spratu su knjige iz oblasti društvenih nauka i istorije, filozofije i religije. Unutrašnji prostor je dizajnirala lokalna arhitektonska firma Scenario, a suteren zgrade biblioteke iskorišten je kao sala za kino projekcije za 200 ljudi.

“Biblioteke nisu više mjesta na kojima se samo čuvaju knjige nego su postale i mjesto susreta. U bibliotekama ste godinama imali samo dugi niz polica s knjigama, a naša biblioteka je podijeljena na različite međusobno povezane cjeline i omogućava istovremeno odvijanje različitih aktivnosti“, pojašnjavaju koncept iz firme Lundhagem.

Zgrada biblioteke nudi konferencijske sale, prostoriju za igranje kompjuterskih igara, nekoliko manjih izložbenih prostora, kao i veći prostor koji služi kao čitaonica i koji se nalazi na posljednjem spratu zgrade gdje čitatelji i posjetioci imaju priliku u tišini čitati ili prelistati knjige.

U okviru biblioteke planiran je i umjetnički projekat pod nazivom „Buduća biblioteka“ koji će obuhvatiti period od jednog stoljeća, a namjera je da svake godine 100 različitih autora pohrani u ovoj biblioteci po jedan svoj rukopis. Ovi rukopisi bit će čuvani u biblioteci, ali neće biti dostupni čitateljima jer je planirano da knjige koje se prikupe na taj način budu štampane i objavljene tek 2114. godine.

Prema nekim očekivanjima previđa se da će nakon završetka pandemije ovu biblioteku, čija je gradnja planirana punih deset godina a koštala je oko 2,5 milijarde norveških kruna, posjećivati oko dva miliona ljudi godišnje.

U namjeri da ovaj dio grada zaista bude obilježen zgradama koje slave modernu arhitekturu, nakon ovogodišnjeg otvaranja Deichman biblioteke radi se i na još jednoj zgradi koja će se uklopiti u modernu arhitekturu Bjørvika. Planirano je da u proljeće 2021. godine bude otvoren Munch Museum. Na 13 spratova nalazit će se 11 galerija u kojima će biti izloženo više od 200 djela Edvarda Muncha. Ovaj muzej će imati i postavku djela drugih savremenih umjetnika, kao i postavku umjetničkih radova dobitnika nagrade Edvard Munch koja se dodjeljuje svake godine.

VD NOMAD