Zuccarijeve ilustracije Božanstvene komedije

Firentinska galerija Uffizi povodom 700. godišnjice smrti slavnog italijanskog pjesnika Dantea Alighierija organizira besplatnu online izložbu po nazivom Ponovno vidjeti zvijezde. Izložba predstavlja 88 crteža slikara Federica Zuccarija koji je ilustrirao Božanstvenu komediju dok je između 1586. i 1588. godine živio u Španiji i radio za za španskog kralja Filipa II. Nakon kraljeve smrti, crteži su prvo došli u posjed porodice Orsini, a onda i porodice Medici koja ih je donirala kolekciji Uffizi 1738. godine.

Izložba prikazuje crteže koji su bili rijetko dostupni javnosti, izlagani su samo dva puta: prvi put u Firenci 1865. godine, a drugi put na izložbi u regiji Abruzzo, 1993. godine.

Do sada je pristup radovima imala tek nekolicina stručnjaka, a direktor galerije Uffizi, njemački povjesničar umjetnosti Eike Schmitt kaže da su u pitanju “izuzetne ilustracije koje su zanimljive onima koji se bave istraživačkim radom, ali jednako tako i svima onima koji se zanimaju za Dantea i njegove ideje vrline i znanja”.

Online se može pogledati ukupno 88 crteža od kojih 28 prikazuje Pakao. Čistilište je prikazano na 49 crteža, a 11 prikazuje Raj. Prema informacijama iz galerije Uffizi, sačuvane su i napomene koje je Zuccari bilježio na poleđini crteža. Zuccarijeve ilustracije postavljene su uz odgovarajuće odlomke iz djela koje ilustriraju, a data su i dodatna pojašnjenja kako bi se dobila što bolja slika o crtežima i temi koju obrađuju.

Kod crteža koji prikazuje Čistilište primjetna je promjena tehnike – Zuccari s olovke na nekim mjestima prelazi na akvarel, a iz Pakla je posebno zanimljiv prikaz Lucifera s tri lica izdajnika Jude, Bruta i Kasija. Ovaj simetrični crtež djelimično podsjeća na Leonardovog Vitruvijevog čovjeka.

Zuccari je radio za pape Pija IV i Grgura XIII, kao i za englesku kraljicu Elizabetu I. Pomogao je španskom kralju Filipu II u osmišljavanju izgleda dvorca El Escorial. Kao uvaženi slikar i predstavnik manirizma Federico Zuccari je pozvan da završi fresku koja prikazuje Strašni sud u kupoli firentinske katedrale Duomo, koju je 1586. započeo Giorgio Vasari. Ovu monumentalnu fresku je završio 1579. godine.

Za života se iskušao i kao slikarski kritičar i povjesničar, ali su njegovi spisateljski pokušaji bili daleko slabije prihvaćeni nego njegovi slikarski radovi. Umro je u Ankoni 1609. godine, a malo prije smrti mu je dodijeljena viteška titula.

Izložba Zuccarijevih prikaza prizora iz Danteove Božanstvene komedije, jednog od najvećih djela zapadne književnosti što je inspiriralo brojne umjetnike poput T.S. Eliota, Sandra Botticellija ili Williama Blakea, može se pogledati na web stranici galerije Uffizi.

VD NOMAD


Rodić: Šaman
Dizdar: Molitva
Sijarić: Bihorci