Muzej sa čarobnim vrtom

Novi muzej posvećen Hansu Christianu Andersenu i njegovom književnom djelu koje čini više od 150 priča za djecu bit će otvoren u ljeto 2021. godine, u Odenseu, njegovom rodnom gradu, na otoku Funen (Fyn) u Danskoj.

Muzej će se prostirati na 5.600 kvadratnih metara, a zamišljeno je da jedan dio postavke, odnosno njene dvije trećine, budu prezentirane u podzemnom muzeju  povezanom sa čarobnim vrtom.

Bit će to jedan od najvećih i najambicioznijih novijih muzeja u Danskoj, a bit će posvećen ne samo jednom od najplodnijih danskih autora i dramaturga, nego i njegovim djelima koja ne gube na popularnosti a bila su inspiracija i za neka od najpoznatijih Disneyevih animiranih filmova, poput Snježne kraljice, koja je poslužila kao osnova za film Frozen, Male sirene i Carevog novog ruha.

Ovakav muzej, kaže Torben Grøngaard Jeppesen, voditelj gradskih muzeja Odense, “nema namjeru da prepričava Andersenove bajke nego da posluži kao nadahnuće zbog kojeg će se čitatelji ponovo okrenuti čitanju djela ovog autora”.

Izgled prostora i zgrade osmislio je japanski arhitekt Kengo Kuma i njegov tim koji je radio i na projektu novog olimpijskog stadiona u Tokiju.

Kuma je inspiraciju potražio u jednoj manje poznatoj Andersenovoj bajci Kresivo (eng. Tinderbox), u kojoj Andersen, između ostalog, piše o drvetu ispod kojeg postoji podzemni svijet prepun novih perspektiva. To je jedna od prvih Andersenovih bajki, objavljena 1835. godine, a po njoj je 1946. godine snimljen i prvi danski animirani film.

Bajka Kresivo je zasnovana na elementima skandinavske narodne priče Duh iz svijeće, ali ima sličnosti i sa pričom o Aladinu i njegovoj čarobnoj lampi.

“Ideja kojom sam se vodio nalikovala je Andersenovoj metodi, jer se u njegovim pričama mali svijet neočekivano širi i pretvara u jedan potpuno novi svemir”, objašnjava Kengo Kuma. Cilj je bio stvoriti cjelovito umjetničko iskustvo u kojem arhitektura, zvuk i svjetlo neprestano pozivaju na nove susrete posjetitelja s Andersenovim bajkama.

Sjajna djela ovog pisca prevedena su na više od 80 jezika a prema riječima kreativnog direktora novog muzeja Henrika Lübkera “Hans Christian Andersen na drugačiji način prikazuje svijet koji čitatelji misle da dobro poznaju, ne nudeći alternativu. Njegove bajke ne ciljaju na otkrivanje univerzalne istine nego ukazuju na neobičnost i raznovrsnost kojom obiluje svijet”.

Ovaj objekat će biti lociran u blizini kuće u kojoj je Andersen proveo djetinjstvo i koja je od otvaranja, 1930. godine, bila muzej posvećen njegovom odrastanju i životu, a taj dio grada je prije nekoliko godina obnovljen kako bi se smanjio saobraćaj i obnovila stara gradska jezgra. Staklena i rešetkasta drvena fasada i zaobljeni zeleni krov budućeg Andersenovog muzeja predstavljaju poveznicu između starog i novog dijela grada.

Muzej je nadahnut i Andersenovom bajkom Kresivo o podzemnom svijetu

VD NOMAD