Levy: Nepristojna akademska ponuda

Evo još jednog vrhunca licemerja i odsustva samosvesti: predsednici univerziteta u Izraelu objavili su pismo u kom kažu da su uznemireni manifestacijama nasilja, antisemitizma i antiizraelskih stavova po kampusima u Sjedinjenim Državama i obavezuju se da pomognu Jevrejima i Izraelcima da budu primljeni na ovdašnje univerzitete. Drugim rečima: dođite na Ariel.[1] Dođite na ukradenu zemlju, u srce aparthejda, da učite o građanskim i ljudskim pravima i slobodi. Na Arielu, kao i na svim ostalim univerzitetima u zemlji, videćete šta su sloboda i jednakost. Ovde će se naći utočište za Jevreje koje proganjaju u Americi. Sigurno mesto u svetu za Jevreje: Ariel.

Dragi čelnici univerziteta, zar vi nekoga da prekorevate? Ako ste nameravali da predložite utočište za jevrejske studente iz Sjedinjenih Država, nemate šta da im ponudite. U najburnijim danima kampus Kolumbije je bezbedniji za Jevreje nego put do Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu. Svaki arapski student se oseća manje prijatno na vašim univerzitetima od bilo kog jevrejskog studenta na Kolumbiji.

Možemo posumnjati i u intenzitet predočene opasnosti. „Kao Jevrejka i Izraelka ne osećam strah i pretnju po pitanju lične bezbednosti“ napisala je studentkinja univerziteta Kolumbija Noa Orbah u Haaretzu 26. aprila. Izrael voli da preuveličava opasnost koja vreba Jevreje u svetu i da se koristi time. To može pojačati doseljavanje Jevreja u Izrael (alija), a dobro potkrepljuje i mit o Izraelu kao skloništu. Nije da nema antisemitizma u svetu, ali kada je sve antisemitizam, Izrael je oslobođen svake krivice.

Malo skromnosti vam ne bi škodilo, dragi predsednici: vaša akademija može samo da bude ljubomorna na ono što se sada dešava na kampusima u Sjedinjenim Državama. Tako izgleda kampus čiji studenti imaju građansku svest i koji su politički angažovani. Tako izgleda živ, buntovan i uzbudljiv kampus za razliku od dosadne grobljanske atmosfere u izraelskim.

Tačno je da su antiizraelske demonstracije tu i tamo prešle u antisemitizam i nasilje, ali manje nego što se priča u Izraelu. Ipak pri izboru između ravnodušnog, zadovoljnog i uglađenog kampusa i onog koji se trese, kojem je stalo i koji je radikalan, druga opcija je bolja. Ovde samo možemo da sanjamo o borbenim nastavnicima i studentima kakvi su u Sjedinjenim Državama. Samo oni mogu obezbediti sledeću generaciju. U pustoši naših kampusa, nikakva socijalna i politička obećanja se ne mogu izroditi.

Studenti u Americi pokazuju da su uključeni i da brinu, čak i kada su nasilni i gube kontrolu. Nema šanse da na univerzitetima u Izraelu izbiju protesti protiv rata koji se dešava na nekom dalekom kontinentu. U dobrim danima kod nas će izbiti protest zbog visine školarina ili zbog uslova u kojima studiraju studenti rezervisti. U nešto boljim danima, šačica izraelsko palestinskih studenata će stajati na kapijama univerziteta kako bi u tišini obeležili Dan Nakbe, okruženi desetinama naoružanih policajaca.

Predsednici univerziteta skrivaju i lov na veštice koji se odvija u njihovim institucijama, posebno od izbijanja rata. Nekoliko dana nakon što je rat počeo, udruženje studenata univerziteta u Haifi je objavilo da će raditi na suspenziji onih koji se usude da objave podršku Palestincima. „Sloboda izražavanja u ovom periodu za nas nije važna“ napisali su. Tako je počeo makartizam na akademiji čiji je vrhunac bila suspenzija profesorice Nadire Šalub Kevorkian.[2] Duh vremena, čiji je važan deo akademska zajednica, u kom je izraelski inženjer otpušten jer je citirao odlomak iz Kurana na društvenim mrežama, predsednike univerziteta uznemirava mnogo manje nego ono što se dešava u Americi.

Protesti u Sjedinjenim Državama bi trebalo da zabrinu Izrael.[3] Jedan deo se pretvorio u mržnju i poziv na njegovo uništenje. Kao i uvek treba krenuti od korena stvari. Studenti u Sjedinjenim Državama vide mnogo dalje od užasnih ratnih pretnji u Gazi nego njihove samozadovoljne izraelske kolege: da nije bilo rata, okupacije i aparthejda, protest ne bi izbio.


[1] Izraelski univerzitet na Zapadnoj obali; prim.prev.
[2] Suspendovana sa Hebrejskog univerziteta zbog izjave date u podkastu da se u Gazi odvija genocid nad Palestincima; prim.prev.
[3] U Izraelu smatraju da su američki studenti neznalice, a njihove proteste opisuju kao antisemitske. Međutim, osim što imaju etičke argumente, studenti su i dobro informisani. Njihovi zahtevi u kojima traže da se prekine saradnja sa izraelskim institucijama, u slučaju telavivskog univerziteta znači ukidanje zajedničkih studijskih programa sa univerzitetima Kolumbija i Džons Hopkins; prim.prev.

Gideon Levy