Diktatorsko ludilo na steroidima

Jedina evropska zemlja koja nije uvela nikakve mjere u cilju sprečavanja širenja pandemije je Bjelorusija.

Granice su otvorene, nisu zabranjena masovna okupljanja, pozorišta i kina rade, igraju su fudbalske utakmice pred navijačima na tribinama, dok izjave predsjednika države Aleksandra Lukašenka konkuriraju onima koje smo prije mjesec dana slušali od Aleksandra Vučića i Branimira Nestorovića: “Traktor će izliječiti korona virus”, “Ovdje nema virusa, vidite li da šta leti? Ni ja ne vidim”, “Treba piti votku i odlaziti u saunu dva puta sedmično”, “Bolje umrijeti na nogama nego živjeti na koljenima”.

BBC piše kako su stanovnici Bjelorusije uprkos izjavama predsjednika zabrinuti zbog situacije u Evropi i mogućeg širenja zaraze u zemlji te su neke škole i fakulteti pomjerili početak nastave nekoliko sati kasnije kako učenici i studenti ne bi koristili javni prevoz u vrijeme najvećih gužvi.

Reuters javlja da su neki objekti poput kina, restorana, kafića dobrovoljno stavili ključ u bravu dok stanovnici samoinicijativno primjenjuju mjere smanjenja socijalnih kontakata, dok se broj korisnika metroa u glavnom gradu smanjio za četvrtinu što dovodi do paradoksalne situacije da društvo čini neuporedivo više od vlasti i time pokazuje stepen nepovjerenja građana prema državi koja daje nedovoljno informacija – ministarstvo zdravstva tvrdi da je sve pod kontrolom i tek svakih nekoliko dana objavljuje podatke o broju pozitivnih slučajeva, oboljelih i umrlih.

I jučerašnji podaci sa zvanične web stranice vlade nisu najjasniji – navodi se da se ukupno 254 pacijenta pozitivna na korona virus liječe se u bjeloruskim bolnicama od posljedica infekcije Covidom-19. Dalje se navodi da je 9.299 osoba pod liječničkim nadzorom kao primarni i sekundarni kontakti te da je 1.943 njih hospitalizirano.

Do sada su od Covida-19 u Bjelorusiji navodno preminule četiri osobe. Radio Slobodna Evropa navodi slučaj glumca Viktara Dashkevicha koji je testiran pozitivno na korona virus dok je u zvaničnom dokumentu kao uzrok smrti navedena samo upala pluća.

Jedan od opozicionih lidera podržava Lukašenkovu odluku tvrdeći da bi karantin “ubio bjelorusku ekonomiju” naglašavajući da je Bjelorusija “jedina zemlja na svijetu u kojoj vlast nije motivisana populizmom već istinskom brigom za dobrobit građana”. U jučerašnjem intervjuu, Lukašenko je ustvrdio da se doima da svjetske sile žele promijeniti globalni poredak pomoću psihoze izazvane korona virusom.

Lukašenko je već 26 godina na čelu države koja ima gotovo 10 miliona stanovnika a ponašanje zvaničnika i nedostatak valjanih informacija doprinose širenju glasina i dezinformacija.

Primjer predsjednika Bjelorusije sličan je slučajevima srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, američkog Donalda Trumpa ili brazilskog Jaira Bolsana. Bez obzira na situaciju, spremni su da ubjeđuju i sebe i druge da su najbolji i najpametniji a među bliskim saradnicima obično nemaju nikoga ko iznosi mišljenje suprotno njihovom. Ne poduzimajući potrebne mjere na vrijeme, dovode u pitanje milione života širom svijeta a cijenu njihovog covidiotizma po običaju će platiti građani.

Đana Karavdić #koronavirus


Jakubović: Eurokrem
Sekulić: Ave Marija
Zenft: Tetka Meri