O stvarima važnijim od života

Las Vegas živi zahvaljujući posjetiocima koji tamo dolaze iskušati sreću, i još ponešto, a da je bilo suditi po željama gradonačelnice Carolyn Goodman, mogao je postati gradom čiji stanovnici iskušavaju sreću kockajući se vlastitim životom.

Gradonačelnica je gostujući u emisiji Andersona Coopera na CNN-u izjavila kako je ponudila “svoj” grad kao pokusno mjesto na kojem bi se utvrdilo u kojoj mjeri odustajanje od mjera fizičke distance i suzdržavanja od socijalnih kontakata povećava broj smrtnih slučajeva od Covida-19.

Na sreću stanovnika Las Vegasa njen prijedlog svjesnog žrtvovanja građana je odbijen a njena izjava naišla je na oštru osudu javnosti. Gradonačelnica je u spomenutom intervjuu propagirala otvaranje kockarnica, restorana i hotela i pri tome izjavila da nije njena odgovornost osigurati posjetiocima Las Vegasa sigurnost. “To sami moraju smisliti vlasnici ovih objekata”, kazala je Carolyn Goodman u intervjuu koji je ocijenjen primjerom neodgovornog, nemarnog i lošeg liderstva, a CNN je nakon ovog razgovora objavio listu od 20 spornih izjava gradonačelnice Las Vegasa izrečenih u intervjuu koji su nazvali “potpunom suprotnošću od normalnog” uz izjave koje su ili neistinite ili odražavaju izrazitu neodgovornost.

Kada je Cooper pokušao objasniti da klimatizacija pospješuje širenje virusa, što je dokazala jedna kineska studija, gradonačelnica Las Vegasa je izjavila: “Ovo nije Kina, ovo je Las Vegas!”

Ali nije ovo prvi slučaj koji je izazvao zgražanje javnosti. Zamjenik guvernera Texasa Dan Patrick u ponedjeljak je izjavio da “ima važnijih stvari od života” a to je spasavanje zemlje te da se sa otvaranjem zemlje “predugo kasni”. “Ni ja ne želim umrijeti, niko ne želi umrijeti”, dodao je, “ali moramo preuzeti neke rizike i vratiti se u igru.”

I senator Wisconsina “briljirao” je nešto ranije ovog mjeseca. Za New York Times je izjavio da je broj smrtnih slučajeva “strašan ali da će velika većina preživjeti”. Pojašnjavajući ovu izjavu za Journal Sentinel, kazao je da će pandemija biti fatalna samo za 3,4% populacije dok je Covid-19 uporedio sa automobilskim nesrećama: “Ne zaustavljamo ekonomiju zato što deseci hiljada poginu na autoputevima.”

Ali, nisu samo Amerika, kao ni Brazil i Bjelorusija zemlje iz kojih stižu skandalozni i opasni stavovi. Imamo i mi na Balkanu i u Bosni i Hercegovini svojih kandidata u kategoriji neodgovornih izjava. Spomenimo samo onu Hamde Ejubovića, načelnika Hadžića, koji izjavljuje: “Ja se osjećam prevarenim!” jer je riječ o “maloj zdravstvenoj krizi”. Maloj?! U odnosu na veliki prihod koji se u prethodnim sedmicama u ovoj opštini mogao a nije ostvario?!

Šta nam načelnik želi reći? Isto što nam govore i već spomenuti političari: mogući prihod važniji je od ljudskog života. Sve dok taj život nije njihov ili njihove djece. Tada bi drugačije razmišljali i stvari bi mjerili nekim drugim aršinima.

Neinteligentne izjave političara višestruko su opasne i predstavljaju, između ostalog, i dodatni materijal za teorije zavjera i zapanjujuće glupe pokušaje da se relativizira i minimalizira opasnost. Za to vrijeme u Italiji i Španiji već sedmicama svaki dan umre više od 400 ljudi, tako je bilo i jučer i dan prije. Ove zemlje se već dugo nalaze na “platoima” smrti. Korona u ovim zemljama ne doživljava vrhunac, već se eksponencijalnom brzinom uspela na visok plato i tu je već dugo ubijajući stotine ljudi dnevno. U Americi je gotovo milion pozitivnih slučajeva, a preko 50.000 Amerikanaca je do sada umrlo od Covida-19. Dramatična je situacija i Velikoj Britaniji. I Trump i Johnson su umanjivali opasnost od korone, gubeći vrijeme i propuštajući prilike da nešto učine. I sada njihovi građani plaćaju visoku, najveću cijenu. Na Balkanu je Vučić najistaknutiji primjer covidiota među liderima.

I dok svi s nestrpljenjem iščekujemo vijesti o ublažavanju mjera prevencije, važno je ne zaboraviti da će mjere fizičke distance i smanjenih socijalnih kontakata važiti i u narednim mjesecima, a vjerovatno i u narednoj godini. Korona virus je nov i nepredvidiv, ili riječima dr. Anthonyja Faucija, direktora američkog Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti: “Mi ne diktiramo tempo. Virus diktira tempo.”

Zato su za ublažavanje mjera prevencije važni testiranje i oprez, uz pažljivo osmišljen i razrađen plan pooštravanja mjera u slučaju pogoršavanja epidemiološke situacije. U kreiranju i realizaciji tih planova trebaju učestvovati stručni ljudi, a ne stranački podobni poslušnici i arogantne neznalice.

Pooštravanje mjera ne znači niz suvišnih, opasnih, protuustavnih bedastoća u šta nas svakodnevno već sedmicama pokušava uvjeriti izvršilac SDA politike u vrijeme korone Fahrudin Solak. Bosna i Hercegovina ovaj put nije drugačija od ostalih. S tim da osim Solaka mi imamo još čitav niz drugih SDA (i DF) manijaka, kao što je federalni premijer u tehničkom mandatu Fadil Novalić. Dvojac Solak-Novalić na federalnom nivou, uz dvojac Sebija Izetbegović-Rusmir Mesihović na kantonalnom nivou bit će dovoljni da naš put u najgore moguće sutra bude popločan potpuno nepredvidivim i nemjerljivim posljedicama.

U vrijeme kada se greške i bahatost plaćaju životima nedužnih, trebaju nam, ponavljamo opet, ko zna koji put, odgovorni i sposobni lideri, sa jasnom vizijom a takvih u ovoj zemlji nema na sceni. Isto kao što su građanima potrebni solidarnost i jedinstvo. Jedini, a srećom i najvažniji rezultat, u borbi protiv smrtonosne pandemije ostvarili su sami građani poštivanjem fizičke distance. Pomažemo sami sebi jer nam oni koje plaćamo ne pomažu, naprotiv.

Đana Karavdić #koronavirus


Jakubović: Eurokrem
Sekulić: Ave Marija
Zenft: Tetka Meri