Zašto je izolacija važna ili priča o Pacijentici broj 31

Kako je Pacijentica broj 31 izazvala brzu ekspanziju korona virusa u Južnoj Koreji.

U samo nekoliko dana februara Južna Koreja je zabilježila na stotine novozaraženih, danas se taj broj računa u hiljadama, a dva glavna izvorišta zaraze su crkva u gradu Daegu i obližnja bolnica.

Virus je prvi put potvrđen u ovoj zemlji kada je 20. januara 35-godišnja Kineskinja doputovala iz Wuhana na seulski aerodrom. Po dolasku je izolirana, a Koreja je u naredne četiri sedmice uspjela izbjeći epidemiju većih razmjera, broj zaraženih je iznosio 30. Međutim, problem nastaje sa Pacijenticom broj 31.

Nije poznato kada je Pacijentica broj 31 zaražena ali se zna da je 6. februara učestvovala u saobraćajnoj nesreći u Daegu te je narednih nekoliko dana zadržana u lokalnoj bolnici. Tokom boravka u bolnici, 9. februara je prisustvovala misi u shincheonji crkvi.

Pacijentici je 15. februara, prema tvrdnjama doktora, savjetovano testiranje na korona virus zbog visoke temperature, ali je ona to odbila. Kako piše Reuters, Pacijentica tvrdi da doktori nisu preporučili testiranje. U međuvremenu, Pacijentica 31 odlazi sa prijateljima na ručak u obližnji hotel a nakon toga ponovno posjećuje crkvu. A kada se simptomi bolesti pogoršaju, 17. februara se odlučuje za testiranje u drugoj bolnici gdje se potvrđuje kao 31. registrovani slučaj zaraze.

Iako gotovo svi veći centri Južne Koreje bilježe zaražene korona virusom, najveća žarišta su upravo u Deagu gdje je locirana spomenuta crkva i čijih je više od hiljadu pripadnika zaraženo tokom dvije mise kojima je prisustvovala i Pacijentica 31, kao i obližnje mjesto u kojem se nalazi bolnica u kojoj je prvobitno hospitalizirana ova pacijentica.

Danas je Južna Koreja peta zemlja svijeta po broju oboljelih sa 8.236 registrovanih slučajeva zaraze i 75 smrtnih slučajeva. Tokom dva dana zabilježeno je više od 800 zaraženih – 29. februara (813) i 3. marta (851). Broj zaraženih u međuvremenu bilježi pad zahvaljujući preventivnim mjerama koje je država poduzela, a jučer je objavljeno da Južna Koreja bilježi “trend stabilizacije”. Vlasti smatraju da je ključno ekstenzivno testiranje koje provode kako bi zahvaljujući ranoj dijagnostici onemogućili širenje zaraze u većoj mjeri.

Južnokorejski slučaj svjedoči o važnosti prevencije i ograničavanja socijalnih kontakata što spada među osnovne preporuke Svjetske zdravstvene organizacije, ali isto tako potvrđuje važnost ekstenzivnog testiranja radi kontole širenja zaraze. Korona virus Covid-19 se brzo širi, posebno prije nego zaraženi pokažu prve simptome te je od presudne važnosti spriječiti naglo širenje zaraze. U Bosni i Hercegovini vrlo je mali broj testiranih i nije poznato koliko je testova uopšte na raspolaganju zdravstvenim ustanovama u našoj zemlji.

I zato, ako ste kući i ništa se ne dešava, u tome i jeste poenta.

Đana Karavdić #koronavirus