Neopjevane heroine svjetske krize

Vrijeme je da odamo priznanje ovim divnim ženama.

Već danima traje grozničava kupovina u prodavnicama hrane širom zemlje. Ovaj put, začudo, nismo mimo svijet. Svijet je, čini se, ovaj put mimo svijet. Francuzi kupuju vino i sir, Balkanci im se smiju i kupuju brašno i ulje, ostaje u magli da li ponukani iskustvom iz prošlog stoljeća ili nepovjerenjem prema vlastima iz ovog stoljeća.

U odnosu na prije dvadesetak dana, danas smo u redovima, jedno iza drugog na propisnoj dvometarskoj udaljenosti ili ulazimo u prodavnice po dvoje ili troje, nosimo zaštitne maske, ipak smo u zatvorenom sa slabom cirkulacijom zraka, a radnice u prodavnici i blagajnice na kasama rade pune smjene, dok neumorno uslužuju kupce.

I dok u nekim objektima nije rijetko vidjeti ih bez maski ili rukavica (“nestalo je, znate”) u drugim su se pobrinuli da im osiguraju barem minimalne uslove (“naređeno je da mijenjamo maske i rukavice svaka dva sata”), u Bosni i Hercegovini kasirke ne rade iza zaštitnih folija. Niti će, po svoj prilici. Za policajce i zdravstvene radnike Kantona Sarajevo organiziran je prevoz, ali za njih nije. One su prepuštene sebi i uzajamnoj solidarnosti.

Njima ovog mjeseca posao nije olakšan, ne rade ga od kuće, skraćeno, rade više nego ranije uz dodatnu opasnost po svoje i zdravlje svojih najbližih. Uz to su ljubazne, uslužne i ne strijeljaju vas ljutitim pogledima što ste već sedmi od jutros koji je zaboravio izvagati povrće. “Ima i većih briga ovih dana.”

Imaju i one svoje brige, kao i svi mi, ali njih niko nije pitao žele li ostati kući, i zato ako ste među sretnicima koji će ovaj mjesec dobiti platu a pri tome vrijeme provesti u vlastitom domu, sjetite se da se za razliku od njih ne morate svaku večer pitati koliko ste potencijalno zaraženih danas dodirnuli dok ste im vraćali kusur ili kreditnu karticu.

Opasnost od zaraze će proći, ne ove ili naredne sedmice, ali će jednom ipak proći i ponovo ćemo živjeti život bez policijskog sata i ponovo ćemo se družiti i izlaziti, zato barem sada, iskoristimo ovaj predah koji nam je kosmos dodijelio da odamo priznanje ovim divnim ženama i pokojem muškarcu koji ako nisu na prvoj liniji odbrane od korona virusa, svakakako su joj blizu.

Jedna je Austrijanka nedavno na FB pokrenula inicijativu „VerkäuferInnen wertschätzen“ (Cijeniti prodavače) kojom je zahtijevala od tržnih centara da stvore uslove da zaposlenici mogu dobivati bakšiš, nazvavši ih “herojima u krizi”, na što je nekoliko velikih lanaca trgovina pozitivno odgovorilo, piše Kosmo.at.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH – u trgovinama u Bosni i Hercegovini zaposleno je oko 154.000 radnika i radnica a njihova prosječna plata iznosi 714 maraka. U isto vrijeme potrošačka korpa za februar ove godine iznosi 2.053 KM. Šta mislite, hoće li dobiti povišicu ovog mjeseca?

Đana Karavdić #koronavirus