Reklama u vrijeme korone

Počelo je. Prikupljanje donacija.

Vlada Kantona Sarajevo, kantona sa najvećim budžetom u Federaciji, budžetom od milijardu maraka, kao jedne od prvih “konkretnih” mjera prihvatila se najlakšeg mogućeg zadatka – otvaranja transakcijskog računa za prikupljanje donacija.

Na ovaj račun već je uplaćeno 720.000 KM – svako od ministarstava uplatilo je po 60.000 KM kako bi se ispunio preduslov za realizaciju sporazuma Vlade KS i UNDP-a o zajedničkoj nabavci respiratora. Međutim, potpisivanje ovog ugovora očekuje se “uskoro”. Dok iščekujemo prvi snažni udar korona virusa, političarima se ne žuri, za potpisivanje ugovora ima vremena, kao i za nabavku respiratora – najtraženijeg artikla na svijetu. Računaju da će pandemija imati strpljenja a njene žrtve vremena.

Na donatorski će račun biti uplaćene i donacije članova Vlade, premijer i ministri će jednu trećinu svojih plata donirati na račun.

Nešto ranije, Vlada Republike Srpske osnovala je Fond solidarnosti za obnovu RS, svi članovi vlade odrekli su se 50% martovske plate i pozvali sve zaposlene u javnom sektoru da se dobrovoljno odreknu 20% plate u korist Fonda čija je svrha pomoć radnicima u realnom sektoru.

Ovo su samo neki primjeri kada sredstva odnosno samo dijelovi previsokih i uglavnom nezarađenih funkcionerskih plata ostaju u budžetu ali ovi potezi bi bili za apsolutnu pohvalu kada bi ministri imali primanja u skladu sa prosječnom platom a ne plate 4, 5 ili 6 puta veće od prosječnih primanja na državnom nivou pa je ovaj potez za relativnu, ali ipak, pohvalu.

Evo još nekoliko nedavnih znakovitih primjera o kojima se može ali nema potrebe diskutirati…

Nestali, sakriveni B Izetbegović se odrekao dvije trećine plate koje će od marta mjeseca biti uplaćivane Merhametu. Ovu je izjavu Izetbegović dostavio Sektoru finansija Parlamenta ali se potrudio da vijest bude objavljena u medijima i na njegovom FB profilu. I Abdulah Skaka je dvije trećine plate namijenio narodnoj kuhinji Stari Grad a vijest objavio i na stranici Grada Sarajeva. Dan ranije dijeli zaštitne maske građanima na ulici, ali ne ide dalje od starogradske i opštine Centar. Stanovnici ostalih gradskih opština maske ne trebaju, poručuje nam Skaka.

Jedna osiguravajuća kuća (Uniqa osiguranje) donirala je 20.000 KM za borbu protiv korona virusa. I ovo bi možda bila vijest da nije riječ o austrijskoj kompaniji čija se vrijednost, prema Forbesu, procjenjuje na 3,3 milijarde dolara.

Prije tri dana imali smo skandal-bilboard koji potpisuje Sebija Izetbegović, na kojem se građanima poručuje da je UKC – centar jednog lica, kao da je njen privatni. Iako u javnosti direktorica kada govori o UKC-u to čini u prvom licu jednine, klinički centar nije njena babovina, niti su ga finasirali i gradili njeni roditelji, već naši. Decenijama. I još uvijek ima vremena da manipulira javnost i od jučer spominje 31. januar kad se ona “uključila” u borbu protiv pandemije formiranjem kriznog štaba UKCS. Ako je tako da pitamo – koliko je testova nabavio UKC od 31. januara i koliko je testiranih od hiljada građana kojima su propisane mjere izolacije i samoizolacije. Neće direktorica odgovoriti na ovo pitanje kao ni na jedno drugo. Pa ćemo odgovoriti mi – samo su 63 osobe, neke post mortem, testirane od 1.608 osoba u samoizolaciji i višestruko većeg broja sumnjivih slučajeva u Kantonu Sarajevo. Na ubjedljivom smo začelju Evrope po broju testova per capita.

Jedna druga kompanija (Grizelj doo) će 28. marta instalirati prvi dezinfekcioni tunel ispred zgrade Parlamenta BiH. “Naša preporuka je da se instaliraju dva dezinfekciona tunela DT2 kako bi se vršila dezinfekcija radnog osoblja i obuće posjetilaca. Dimenzija tunela je 3-4 x 1 x 2,5 m sa opremom za zamagljivanje, visokotlačnom pumpom, spremnikom za dezinfincijense od 15 dizni i internom visokotlačnom instalacijom. Potrošnja za efikasnu dezinfekciju je 30 litara na sat”, navodi se u ovoj vijesti. Iako se u medijima koji su prenijeli vijest navodi da se ovi tuneli mogu instalirati na ulaze u bolnice, izgleda da prioritet nisu bolnice već, nažalost očekivano, političari na koje će se u opštoj nestašici dezinfekcionih sredstava trošiti 30 dragocjenih litara po satu.

Zašto se ovakve “akcije” predstavljaju kao društvena odgovornost i zašto mediji objavljuju ove besplatne oglase predstavljajući ih kao društvenu odgovornost?

Polovinom januara, u jeku požara u Australiji, Amazon je donirao milion australskih dolara a ta je gesta od strane medija nazvana “simboličnom, uvredljivom i licemjernom”. Upravo takve su i ove donacije u nas – dekorativne, uvredljive i licemjerne i neće značajnije doprinijeti svrsi kojoj bi trebale služiti ali pružanje pomoći i nije njihova stvarna svrha. Već reklama i samoreklama. Popravljanje imidža u vrijeme korone za male pare.

Vratimo se na početak ovog teksta, u vrijeme globalne zdravstvene krize i netom prije početka globalne ekonomske krize, vrijeme je da vlasti u svim dijelovima Bosne i Hercegovine konačno shvate da je vrijeme nepresušnih donacija davno prošlo vrijeme u kojem su nestale milijarde donatorskih sredstava tokom i nakon rata čija se sudbina nikada neće rasvijetliti. Danas je novo, drugačije vrijeme, novca ima i vlade trebaju građane i ekonomiju, novčano, strateški podržati. A ne tražiti od građana i firmi iz zemlje i inozemstva da uplaćuju sredstva na račun Vlade za borbu protiv pandemije dok ta ista Vlada nema ni jasan plan, ni viziju borbe, ni program a ni budžet za taj program, odnosno ne zna koliko joj novca za borbu uopšte treba. Ali ima potrebu, a nema obraza pa sad traži i očekuje donacije bez da se zna na šta će sve konkretno novac biti utrošen.

Što se nas tiče, ignorisat ćemo ovaj poziv Vlade Kantona Sarajevo i pozivamo sve druge da učine isto. Zapamtit ćemo još jednu uvredu, ove tako mlade a već bezobrazne Vlade, u vrijeme kada od Vlade očekujemo da radi svoj posao sa velikim budžetom koji joj stoji na raspolaganju. Sigurno ne očekujemo od Vlade da javno prosi od građana koji su u izolaciji i od firmi koje su pred bankrotom.

Aktuelna Vlada KS ne bi trebala zaboraviti da nisu Vlada građana, već da su Vlada političara iz koalicione trojke, kao što mi nećemo zaboraviti kako je i zašto došlo do ove Vlade, i kao što nećemo zaboraviti premijera koji je u svom ekspozeu, koji nam je čitao suhih usta, u jeku pandemije, borbu protiv korona virusa – zaboravio spomenuti. Možda zato što je ekspoze počeo pisati još 2019. godine, u decembru, na petak trinaesti, dan koji izgleda nije bio nesretan samo nekima već mnogima. Kao što je za građane nesretna ova sarajevska kantonalna vlada.

Đana Karavdić #koronavirus


Stojić: Okrutnosti travnja
Duraković: Stariti u Bosni
Rodić: Osuđenik
Jakubović: Dad džouk