Triput reži, nijednom mjeri

Federalna uprava civilne zaštite je, nakon što je "odrezala" još jednu mjeru, prepustila starije građane sebi samima.

Izgleda da Federalna uprava civilne zaštite svoj posao doživljava kao propisivanje proizvoljnih i nedovoljno promišljenih mjera a ne kao kompleksnu i strukturiranu organizaciju u vanrednim okolnostima, neophodnu za prevenciju širenja bolesti, ali i za funkcioniranje života u vrijeme pandemije.

Danas je Federalna uprava civilne zaštite još jednom demonstrirala nepromišljenost vlastitih mjera koja se još jednom ogleda u potpunom odsustvu organizacije, kada je u periodu od 08.00 do 12.00 omogućeno kretanja osobama starijim od 65 godina kako bi mogli podići penzije, platiti račune, otići u nabavku hrane ili lijekova.

Šta se desilo? Desilo se da je, nakon što je “odrezala” mjeru, Federalna uprava CZ starije građane prepustila sebi samima.

Za početak, zar se nisu mogli organizirati volonteri civilne zaštite da starijima od 65 godina distribuiraju zaštitne maske i rukavice, zar se nisu mogla ispred banaka i lokacija koje će ovih dana u većoj mjeri posjećivati penzioneri osigurati dodatna sredstva za dezinfekciju? Penzioneri osim što imaju minimalna primanja koja nisu dovoljna za hranu i režije, sigurno nemaju viška novca za spomenuta sredstva niti imaju vremena od 08.00 do 12.00 da obave sve poslove koje trebaju, da pješke dođu do banke, da čekaju u redovima, da plate račune, da odu u prodavnicu, da odu u apoteku, da se vrate kući. Sve u četiri sata, pješke. Ili, eventualno, taksijem što dodatno košta i  povećava mogućnost širenja zaraze.

Zašto nije osiguran prevoz za penzionere, uz poštivanje važećih mjera? Ova populacija je i prije pandemije većinom koristila javni prijevoz. Pri tome ne žive svi stariji od 65 godina u dijelovima grada koji su u blizini poslovnica banaka, u kojima najčešće podižu penzije.

Osim što su priredili ovaj suludi sprint-maraton za penzionere, nadležni nisu učinili ništa konkretno a sve mjere zaštite koje su poduzimane prošlih sedmica lako bi mogle pasti u vodu zahvaljujući lakomislenosti i neodgovornosti nadležnih koji nisu uradili osnovno kako bi se što jednostavnije, brže i lakše omogućilo penzionerima obavljanje nužnih poslova, uz što manje gužve i što manje rizika. Zar jedna od brojnih mjera nije moglo biti odlaganje plaćanja režija, za penzionere, i zar se nije moglo u saradnji sa bankama omogućiti da penzioneri putem kurirske službe svoja skromna primanja dobiju na vrata ili zar se banke nisu mogle otvoriti dva sata ranije i da do 12.00 sati rade samo za ovu populaciju kako bi se smanjile gužve – na ova kao ni brojna druga pitanja nećemo dobiti odgovor.

Ovakve gužve koje direktno ugrožavaju starije od 65 godina nastavit će se do petka, a za tri sedmice po broju novooboljelih moći ćemo vidjeti dio posljedica katastrofalne i skandalozne dezorganizacije nadležnih. I opet će se sve prebaciti na leđa „neodgovornih građana“ koji sa velikom odgovornošću i strpljenjem poštuju propisane mjere prevencije, naročito do danas zatočena populacija starijih od 65 godina. Neodgovorni nisu građani već podobno nesposobne i nekompetentne vlasti koje za tri sedmice nisu bile u stanju smisliti jednostavna rješenja koja će olakšati a ne otežati život građana. Po ko zna koji put. Kada bi među onima koji propisuju mjere bilo više stručnih a manje podobnih, gotovo sigurno bi se ovakve “greške” mogle izbjeći uspješnim kriznim upravljanjem i organizacijom.

Cijenu neće plaćati, kao ni do sada, neodgovorni, već građani. Ovaj put, na opštu žalost, i svojim životima.

Kad je već riječ o mjerama, kao prijedlog za razmatranje i eventualnu mjeru za sve ljubitelje mjera – da se zabrani rad svih prodavnica nedjeljom kako bi se prodavačice i prodavači, pekari i pekarke, i svi drugi koji rade svaki dan sve ovo vrijeme, konačno odmorili jer čeka ih još dosta sedmica u kojima će konstantno biti izloženi riziku od zaraze a civilna zaštita bi nedjelju mogla iskoristiti da organizira čitav niz akcija uključujući i temeljitu dezinfekciju ulica, prodavnica, banaka i svih drugih ustanova koje rade tokom sedmice i koje građani posjećuju u većem broju.

Ako nadležni ubrzo ne shvate da SVI moramo učiniti SVE a prvenstveno oni kao odgovorni, i plaćeni, i ako u skladu s tim shvatanjem ne počnu djelovati sasvim je sigurno da će žrtve i štete biti veće. Nadležni se moraju solidarisati sa građanima u odgovornosti, a ne samo propisavati mjere kako im padne na pamet, a opet jer oni sami nisu učinili ni dovoljno a kamoli sve u borbi protiv Covida-19. Za razliku od građana koji su već učinili i više nego dovoljno, jer su učinili sve.

Đana Karavdić #koronavirus