Ukidanje odluka o verbalnom deliktu

Načelniče Hadžibajriću, na Vas je red.

Pandemija je opšti izgovor za uvođenje raznih mjera, pa i onih nepromišljenih i nimalo nužnih.

Uvođenje verbalnog delikta u Srbiji, Republici Srpskoj ali i sarajevskoj opštini Stari Grad jedna je od najsumnjivijih i najopasnijih i sasvim sigurno potpuno nepotrebna mjera u borbi protiv korona virusa, u slučaju da je borba protiv virusa jedini cilj nadležnih političara. U Federaciji BiH mjere se donose bez da se dovoljno promišljaju, provjeravaju i propituju, ipak verbalni delikt na nivou Federacije nije uveden, osim u sarajevskoj opštini Stari Grad o čemu je NOMAD već pisao.

Podsjetimo, niti u jednoj od donesenih odluka/uredbi/naredbi Srbije, RS-a ili opštine Stari Grad nije navedeno ko će i prema kojim kriterijima procjenjivati istinitost vijesti ili u kojoj mjeri koja vijest izaziva paniku a koja narušava javni red i mir a kako bi se spriječila njihova zloupotreba. Kao što ni odluka o vanrednom stanju u RS-u kao ni odluka o stanju nesreće u FBiH nisu donesene sa rokom trajanja što je itekako upitno u smislu zakonitosti.

U Srbiji je 1. aprila uhapšena novinarka Ana Lalić zbog navodnog širenja panike tekstom u kojem govori o katastrofalnom stanju u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu. Nakon snažnog protesta javnosti, struke i brojnih organizacija iz zemlje i svijeta, već narednog jutra Ana Lalić je oslobođena a vlada je najavila povlačenje odluke. Naknadno saznajemo da situcija o kojoj Lalić piše nije izdvojen slučaj već da je situacija jednaka i u drugim zdravstvenim ustanovama, prema informacijama Sindikata ljekara i farmaceuta Srbije.

Zastrašivanju novinara i građana uopšte priklonila se i Republika Srpska usvajanjem Uredbe o prekršaju izazivanja panike i nereda čije je povlačenje najavljeno jučer, uz poništavanje svih do sada izdatih prekršajnih naloga.

Odmah po donošenju ove uredbe počelo je sankcionisanje pojedinaca čije objave po društvenim mrežama nisu bile po volji vlastima RS-a. Tako je kažnjena Maja Dragojević-Stojić, doktorica iz Prijedora i članica SDS-a, koja je konstatirala loše stanje u zdravstvu. Borislavu Radovanoviću iz Prijedora uručen je prekršajni nalog zbog teksta na njegovom blogu Koronaludilo: Još jedna prilika za pljačku. Zbog napisa na instagram profilu kažnjena je B.B. iz Gradiške, a druga osoba iz Gradiške kažnjena je zbog objave na Facebooku kojom je kritizirala rad institucija Republike Srpske i “grubo vrijeđala predstavnike državnih organa”.

Iz opštine Stari Grad još uvijek nema informacija o primjeni naredbe upitne usklađenosti sa važećim zakonima, a zloupotrebe i loša iskustva iz Srbije i Republike Srpske samo potvrđuju njenu nepotrebnost i “nepromišljenost” nadležnih koji su naredbu donijeli pa bi, kada su već kopirali druge u donošenju ove mjere uključujući i “cjenovnik usluga” odnosno predviđene kazne, sarajevska opština mogla iste uzore kopirati i u poništavanju naredbe.

U vrijeme kada je tačna, potpuna i precizna informacija zlata vrijedna, u moru lažnih vijesti i gomile gluposti kojima se preplavljuje javni prostor, umjesto represivnih mjera i uvođenja mjera koje nisu nužne a kojima se prekomjerno i bez potrebe narušavaju ljudska prava i izaziva strah u javnosti, jedini pouzdan način sprečavanja širenja lažnih vijesti i panike ostaje objavljivanje tačnih i pouzdanih informacija u čemu ključnu ulogu i odgovornost imaju nadležni ali i mediji.

Istodobno, iznimno je važno u delikatnoj situaciji u kojoj se cijeli svijet nalazi spriječiti moguće zloupotrebe bilo koje od različitih mjera, uredbi i odluka te je potrebno stalno postavljati pitanja o njihovoj svrsishodnosti kako ne bi donijele društvu više štete nego koristi.

Načelniče Hadžibajriću, na Vas je red. Nema potrebe da ono što činite dobro za građane opštine Stari Grad bude u sjeni ove nepotrebne, sumnjive i opasne mjere, odnosno naredbe.

Đana Karavdić #koronavirus